Prin intermediul unui proiect de aproape un milion de euro Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) se va asigura că cele 25 de specii de păsări protejate şi habitatele acestora din Defileul Crișului Repede – Valea Iadului vor fi conservate.
Miercuri, 7 februarie, a fost lansat proiectul „Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității în ROSPA 0115 Defileul Crișului Repede – Valea Iadului”, prin elaborarea Planului de Management – SMIS 105894. Astfel, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD Bihor) își propune elaborarea unui plan de management care să conducă la menținerea sau îmbunătățirea gradului de conservare a speciilor de păsări de interes conservativ și a habitatelor acestora, din zona cuprinsă între Defileul Crișului Repede și Valea Iadului.
Evaluare
În cadrul proiectului vor fi întocmite studii de evaluare a biodiversității, se va realiza cartarea arealelor de distribuție pentru speciile de păsări de interes comunitar și a habitatelor acestora și vor fi stabilite măsuri pentru menținerea sau creșterea gradului de conservare.
„Activitățile propuse urmăresc și diversificarea activităților turistice, ca o alternativă viabilă a dezvoltării durabile a arealului. Aceasta se va realiza în condițiile aplicării unui management al vizitatorilor adecvat, apt să asigure păstrarea caracteristicilor de mediu care determină însăși valoarea turistică a zonei”, a precizat managerul de proiect, Andrei Acs.
Pentru o gestionare eficientă a sitului Natura 2000, sunt necesare și acțiuni de informare si conștientizare în rândul comunităților locale, coroborate cu cartarea teritoriului ariei protejate, astfel încât să existe o bază de date privind parcelele şi modalitățile de utilizare a acestora. Informarea şi conştientizarea proprietarilor în ceea ce privește modalitatea de folosință a terenurilor, activitățile economice permise, precum și insuflarea ideii de generare de activități durabile, vor avea un impact pozitiv asupra mediului îngeneral și a biodiversității din sit în special sunt de părere reprezentanţii CAPDD.
Inventariere
În cadrul proiectului, care se derulează în perioada 22 decembrie 2017 – 30 noiembrie 2020 se vor realiza protocoale de inventariere a speciilor de păsări, studiu privind distribuția spațială a celor 25 de specii de păsări. Studiu privind impacturile antropice care acționează asupra speciilor din sit dar privind starea de conservare a speciilor de păsări sunt cuprinse în proiect.
Va fi elaborat şi un set de măsuri privind conservarea speciilor de păsări, un plan de monitorizare pentru aria protejată ROSPA115 Defileul Crișului Repede-Valea Iadului dar şi un raport privind nivelul de cunoaștere a siturilor și a problematicii protecției naturii.
De asemenea se are în vedere realizarea strategie de vizitare a sitului un plan de management pentru aria protejată dar şi organizarea de seminarii în localitățile din sit.
Un accent deosebit se va pune şi pe educarea tinerei generaţii. Astfel, vor fi organizate acțiuni pentru educație ecologică, întâlnire cu învățătorii școlilor din sit în vederea prezentării kitului educațional pentru protecția naturii destinat elevilor din ciclul primar şi nu în ultimul rând organizarea a două tabere tip „Junior Ranger”.
Sunt programate a avea loc şi 20 de întâlniri consultative cu grupurile de lucru privind planul de management dar şi înfiinţarea unui baze de date privind distribuția păsărilor în sit, fotografii cu speciile de păsări vizate, o bază de date fotografică privind caracteristicile fizice ale ariei ROSPA0115.
Citiți principiile noastre de moderare aici!