Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) marchează debutul unui nou proiect dedicat mediului şi derulat în munţii Pădurea Craiului. Proiectul se intitulează „Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri”. Parte a programului „Spaţii verzi”, proiectul, susţinut de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, se derulează în intervalul 15 aprilie – 14 septembrie 2019.
Prin acest proiect, CAPDD Bihor îşi propune să aplice noi măsuri în vederea reducerii impactului negativ al vizitatorilor de la peştera Meziad şi peştera Unguru Mare, dar şi creşterea gradului de informare şi conştientizare a turiştilor şi localnicilor cu privire la valorile naturale şi culturale din Pădurea Craiului.
„Unul dintre elementele esenţiale pe care Pădurea Craiului le are de povestit vizitatorilor se referă la locuirea peşterilor de către oamenii preistorici. Încercăm să aducem în atenţia publicului vizitator peşteri de referinţă din Pădurea Craiului, Meziad şi Ungurul Mare, ambele amenajate pentru turism, şi locuri în care s-au descoperit o mulţime de artefacte, descoperiri arheologice, dar şi paleontologice, care contribuie la patrimoniul cultural al zonei”, a punctat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.
Acţiuni
Două puncte de informare vor fi instalate în vecinătatea peşterilor Meziad şi Unguru Mare. Pentru o mai bună înţelegere a vieţii omului şi a animalelor în mediul subteran se va realiza un mulaj după scheletul unui urs de cavernă, dar şi unele copii ce reproduc picturi rupeste. Acestea vor fi amplasate la intrarea în peştera Meziad.
De asemenea, ambele peşteri vor avea locuri de joacă denumite „Micul arheolog-paleontolog”. Aici, copiii vor putea să „descopere” reproduceri după fragmente de vase sau oase din epoca preistorică. Elevii din comunităţile locale învecinate celor două peşteri vor avea de asemenea posibilitatea de a vizita peşterile şi de a afla lucruri noi despre locuirea omului preistoric în mediul subteran, uneltele folosite de acesta, utilizarea peşterilor ca spaţiu sacru.
Pentru a sublinia importanţa conservării capitalului natural şi cultural deţinut de cele două obiective turistice din munţii Pădurea Craiului, va avea loc şi o „Zi a peşterilor din Pădurea Craiului”, eveniment pe care CAPDD Bihor îl va organiza la sfârşitul verii. Patru tururi ghidate, în care specialiştii le vor vorbi celor prezenţi despre descoperirile arheologice şi paleontologice făcute în peşterile din acest areal, se vor desfăşura cu acest prilej.
Vizitele vor fi făcute cu ajutorul a doi specialişti de la Muzeul Ţării Crişurilor, arheologul Călin Ghemiş şi paleontologul Erika Posmoşanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!