Străinii din ţările terţe se vor putea integra mai uşor în România. În acest sens, un proiect în valoare de peste un milion de lei a fost lansat marţi, 14 iunie 2016, de către AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România. Parteneri în cadrul proiectului „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest” sunt Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) – Biroul pentru România şi Asociaţia Filantropia Oradea.
Au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor locale, ai asociaţiilor şi ONG-urilor. În cadrul conferinţei de deschidere a proiectului, Lazăr Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, a prezentat viziunea Asociaţiei Filantropia Oradea privind integrarea migranţilor în ţara noastră. Elena Timofticiuc, manager de proiecte AIDRom, a vorbit despre proiectul ce urmează a fi implementat.
Obiective
Proiectul se va desfăşura în Regiunea 5 – Timişoara, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş – Severin. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, iar costul eligibil de 1.053.664,88 de lei.
Obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de integrare a Resortisanţilor Ţărilor Terţe (RTT) cu drept de şedere în România şi a Beneficiarilor de Protecţie Internaţională (BP) în regiunea amintită.
Pentru atingerea obiectivului general se vor dezvolta şi susţine programe de integrare individualizate, precum şi accesul resortisanţilor la servicii sociale complexe. De asemenea, se va dezvolta şi consolida reţelele de suport locale pentru facilitarea BP şi a RTT în judeţele din regiunea amintită. Un alt obiectiv specific este creşterea gradului de implicare a membrilor reprezentativi din comunităţile de străini, precum şi creerea şi consolidarea unor reţele de voluntari locali în vederea integrării străinilor.
Grupul ţină al proiectului este reprezentat de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere în România şi a beneficiarilor de protecţia internaţională care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României. În cadrul proiectului, 350 de RTT şi BP vor beneficia de servicii de informare cu privire la drepturi şi obligaţii, despre activităţile şi serviciile acordate în cadrul proiectului.
Alţi 200 de RTT şi BP vor beneficia de servicii de consiliere şi asistenţă individuală complexă, iar 75 de beneficiari vor primi consiliere juridică individuală. De asemenea, 100 de beneficiari vor fi consiliaţi cu privire la accesarea pieţei muncii , iar 145 de beneficiari vor participa la activităţi educaţionale şi cursuri de limba română şi orientare culturală. În cadrul proiectului vor mai fi acordate stimulente financiare, pachete de urgenţă, asigurări de sănătate, costuri pentru rechizite, etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!