Probabil cel mai lung proiect de teatru din istorie: 25 de ore și 30 de minute de spectacol. Este vorba despre proiectul manifest Hektomeron, care va începe luni, 21 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, şi se va încheia marți, 22 iunie, la ora 20:30. În cadrul proiectului, Sergiu Corbu Boldor va fi implicat în realizarea coloanei sonore a acestui spectacol-maraton.
Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început la jumătatea lunii ianuarie 2021, iar timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat, în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului, câte un episod al Hektomeron-ului. Au fost implicaţi în acest proiect 100 de artişti din 100 de ţări.
Sergiu Corbu Boldor, alături de Liviu Farcaș și Victor Mihai vor realiza live coloana sonoră a celor 25 de ore și 30 de minute de spectacol. Baza melodică se află în muzica lui Gherardello da Firenze și a lui Lorenzo da Firenze, doi compozitori contemporani şi concitadini cu Boccaccio, ale căror opere au fost scrise în același timp cu perioada în care a fost conceput Decameronul.
Cei ce nu pot urmări evenimentul din Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, unde intrarea la eveniment va fi liberă în limita locurilor disponibile, vor avea posibilitatea de a urmări acest maraton în direct pe website-ul evenimentului, www.hektomeron.com.
Tema proiectului manifest pornește de la contextul epidemiei de ciumă care a afectat Florența în anul 1348 și a strategiei adoptate de către un grup de tineri care se refugiază într-o vilă toscană pentru a evita prin jocuri, iubiri și povestiri neliniștile produse de pericolul contagiunii. Similaritatea dintre perioada epidemiei de ciumă cu epidemia produsă prin COVID 19 este un semnal de alarmă asupra rolului pe care arta îl are în salvarea noastră ca ființe umane.
Tânărul regizor orădean Alexandru Weinberger Bara, stabilit în prezent la Viena, este unul din cei 100 de regizori din 100 de țări implicați în acest proiect. Episodul care a fost difuzat pe www.hektomeron.com în 9 februarie a fost regizat de el, şi a fost realizat împreună cu actriţa Naţionalului craiovean, Tamara Popescu. Textul episodului regizat de Alexandru Weinberger Bara a fost tradus de către Centrul Interlingua din cadrul Universităţii din Craiova.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!