Un întreg desant format din reprezentanți ai Companiei de Apă Oradea, ai consultanților care asigură management proiectului, asistența tehnică, constructori a participat la acțiunea de informare a populației privind extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată, la Primăria Tinca. Întâlnirea la care a participat și primarul de Tinca Teodor Coste, dar și consilieri locali și localnici a fost moderată de Renata Tripa, respensabil publicitate și PR în cadrul Unității pentru Implementarea Proiectului din cadrul beneficiarului Compania de Apă Oradea. Din echipa dornică să prezinte soluții reale la problemele pe care tincanii le au pe parcursul derulării lucrărilor au făcut parte: managerul de proiect și șeful unității de implementare, George Popescu, lider în echipa de asistență tehnică, Istvan Balint-reprezentant Simbac, Florin Coșa, reprezentantul OMS România.
Prezentarea generală a proiectului : obiective, rezultate așteptate, beneficii, contribuția europeană nerambursabilă, impactul calității serviciilor de apă asupra sănătății oamenilor, conformarea cu legislația comunitară de mediu a fost realizată de Laura Nena, reprezentant al consultantului care asigură Asistența Tehnică pentru Managementul Proiectului. „La finalizarea acestui proiect o să beneficiați de un sistem complex de apă și canalizare, aceasta fiindcă pe lângă noua rețea de canalizare veți avea și o stație de epurare. Povestea acestui proiect începe în momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, atunci când România și-a asumat îndeplinirea unor angajamente importante în domeniul protecției mediului. În sectorul de apă trebuie să ne conformăm total până la 31 decembrie 2015, iar în sectorul apelor uzate în localitățile cu peste 10.000 de locuitori echivalenți până la 31 decembrie 2015, iar la cele cu 2000-10.000 de locuitori până la 31 decembrie 2018. În ceea ce privește epurarea apelor uzate, datorită faptului că întregul teritoriu al României a fost declarat drept zonă sensibilă, toate aglomerările urbane cu peste 10.000 de locuitori echivalenți trebuie să fie prevăzute cu stații de epurare a apelor uzate cu grad avansat de epurare. Nu avem însă doar obligații, Uniunea Europeană ne sprijină și financiar prin Fondurile Structurale și de Coeziune ca să putem îndeplini aceste obligații. Partea tristă este că dacă nu le îndeplinim, vom plăti ca țară, din buget, din banii noștri ai tuturor, penalități de neconformitate”, a spus Laura Nena.
Lucrările prevăzute în cadrul proiectului Extinderea și moderniyarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor sunt executate prin 14 contracte de lucrări. La Tinca au fost semnate două contracte : unul pentru stația de epurare a apelor uzate care prevede construirea unei noi stații de epurare a apelor uzate, dimensionată pentru 6.000 de locuitori echivalenți, iar cel de-al doilea contract se referă la extinderea sistemului de canalizare cu 16 km. Valoarea investițiilor din Tinca se ridică la 10.041.514 lei plus TVA, aceasta reprezentând valoarea contractelor cu lucrările semnate cu SC Simbac și Asocierea SC OMS România -Rono Aqua. Laura Nena a ținut să precizeze că informații despre stadiul lucrărilor sunt pe website-ul dedicat proiectului www. apaoradeacoeziune.ro.Lucrările vor fi finalizate în 2015, în termen de 20 de luni de la debutul lor. „Va fi un pic de deranj, veți avea o groapă, un șanț, va mai dura până totul va fi acoperit cu asfalt, chiar dacă executanții sunt experimentați și știu să minimizeze disconfortul ”, a spus domnul Georgică Ignat, managerul de proiect. Domnia sa i-a asigurat pe cei prezenți, că există soluții pentru problemele oamenilor și că acestea vor fi rezolvate în teren, cu proiectul în mână. „Deranjul este doar un efect secundar, dorim doar puțină înțelegere ”, a fost mesajul managerului de proiect. Totodată, primarul de Tinca le-a cerut constructorilor să accelereze lucrările, deoarece este deja pregătit cu un proiect de asfaltare.
La finalul discuțiilor, moderatorul Renata Tripa a spus aleșilor locali și tincanilor că le dă o nouă întâlnire, în aceeași formulă, la finalul proiectului, când credința sa este că îi va găsi cu zâmbetul pe buze ca urmare a faptului că lucrările s-au finalizat cu bine și disconfortul e doar o amintire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!