Primiţi cu reţineri în Bihor, ca titulari ai concesiunii pentru mai multe perimetre de exploare petrolieră, ruşii de la NIS Petrol produc neplăceri în Oradea de pe acum, înainte de a înfinge sonda în pământul oraşului.
Oradea are în implementare un proiect de patru milioane de euro, care este momentan, blocat de ruşi: orice foraj legat se resursele subterane ale oraşului are nevoie de acordul ruşilor, iar aceştia tergiversează lucrurile, spune primarul Ilie Bolojan. Edilul a participat, la mijlocul acestei luni, la o întâlnire cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi cu trimişi ai concesionarului NIS – subsidiara companiei ruseşti Gazprom, fără a ajunge la vreo soluţie acceptabilă.
Intravilan petrolier?
„Ne-am lovit de o tâmpenie în procedura de autorizare a lucrărilor”, spune primarul Ilie Bolojan. Oradea experimentează acum, pe propria piele, o aberaţie legală sesizată încă la atribuirea perimetrelor de explorare petrolieră. ANRM nu a băgat în seamă faptul că aceste perimetre se suprapun peste bazine de apă geotermală iar acum, concesinarul NIS Petrol a primit şi dreptul de a decide cine poate fora în acestea şi în ce condiţii. Indiferent că forajul este pentru apă geotermală, cel care doreşte să-l facă are nevoie de „binecuvântarea” ruşilor. Cum primarul a anunţat de la început că în Oradea nu se vor emite autorizaţii pentru foraje petroliere, nici de explorare, nici de exploatare, nu e de mirare că ruşii se încoardă acum, că li s-a oferit ocazia. „Nu vor să de ne dea acordul, tot cer pe lămuriri în plus. Nu are rost să mergem în justiţie, ar câştiga fără probleme”, zice primarul.
Soluţia la această problemă este simplă dar ţine de bunăvoinţa ANRM, instituţie care, de-a lungul timpului, a demonstrat orice, numai bunăvoinţă nu prea. „Vom cere ANRM să scoată intravilanul Oradiei din perimetrul de exploatare”, anunţă primarul.
Geotermal în plus
Anul trecut, Oradea a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de valorificare a energiei geotermale, în valoare de peste 17,6 milioane lei, adică 4 milioane euro. Acesta e finaţat în proporţie de 85% de Norvegia, prin Mecanismul de finanţare al spaţiului economic european 2009-2014, iar 15% de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Acesta conţine, pe lângă puţul de reinjectare, şi legarea puţului de apă geotermală de la Universitate cu punctul termic de la Liceul sportiv, modernizarea acestuia şi înlocuirea schimbătoarelor de căldură vechi ale PT. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 aprilie 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!