Proiectul Rockul Carantinei a apărut în martie 2020, în vremea în care concertele şi evenimentele urmau să fie suspendate pentru o perioadă nedeterminată de timp, şi a fost lansat pe o pagina de Facebook. Intenţia a fost de a resuscita câteva piese ale rockului din anii ’60 – ’70, aparținând unor trupe românești, piese care sufereau de o proastă înregistrare sau chiar de uitare.
Vinovaţi de această idee au fost Iulian Vrabete (basistul formaţiei Holograf), Gabi „Pipai“ Andrieș (artist şi producător muzical) și Doru „Rocker“ Ionescu (jurnalist, realizatorul emisiunii „Remix” de la TVR3). Cei trei şi-au propus ca în acest proiect să aleagă piese care nu pun probleme de copyright, iar cu acceptul compozitorilor sau al urmaşilor să poată să facă şi mici modificări de formă necesare, probabil, în ideea actualizării lor.
Proiectul a continuat şi după ridicarea restricţiilor şi încheirea pandemiei. Anul trecut, Rockul Carantinei a readus în memorie piesa formaţiei Sfinx, „Focuri vii”, compusă în 1981 de Dan Andrei Aldea, pe versurile lui Adrian Hoajă. La 40 de ani de la lansarea piesei, o putem acum asculta reinterpretată de Călin Pop la voce şi chitară, Adrian Mondescu la claviaturi, Adrian Ciuplea la bass şi la tobe fiul lui Mişu Cernea, Bubu Cernea. Acum, pe final de 2022, a venit rândul piesei „Secolul vitezei” de pe albumul „Lume albă”, lansat în 1975.
[eadvert]
„Primul LP al grupului Sfinx (polarizat de liderul Dan Andrei Aldea – solist, multiinstrumentist, compozitor) – Lume albă – rămâne unul dintre albumele esenţiale ale discografiei rockului românesc. La intersecţia hard rock / progressive, nestemata «Secolul vitezei» reprezintă un răspuns ambiţionat la o piesă precum Emerson Lake & Palmer – «Bitches crystal», o părere a lui Mihai Plămădeală / muzicisifaze.com la care subscriu. Cu o întrebare retorică: Cum ar fi răspuns trioul britanic dacă ar fi ascultat piesa românului, cu acel solo imposibil de chitară, realizat într-o manieră personală? Peste decenii, Vladimir Pocorschi, un chitarist dintr-o altă generaţie a rockului românesc, înregistrează un tribut muzicianului. O compoziţie pe care se vede că a studiat-o cu atenţie şi i-a conferit aportul său de orchestraţie şi virtuozitate. Cu tot respectul pentru realizarea sa briliantă, i-aş provoca pe Vladimir şi Gia Ionesco deopotrivă, să ducă la bun sfârşit pentru atâţia fani discul acestuia din urmă, muzician recunoscut la Toronto, care conţine un alt solo eclatant al lui Aldea, din perioada dinaintea revenirii lui Dan la Oradea”, scrie Doru Ionescu.
Interpretarea tribut aparţine muzicienilor: Vladimir Pocorschi – voce şi chiatră, Sorin „Pepino” Vasile – bass şi Mihai „Bubu” Cernea – tobe. Aranjamentele muzicale, mix şi master aparţin lui Vladimir Pocorschi.
Piesa urcată pe Youtube pe pagina lui Vladimir Pocorschi, a adunat aprecieri de la muzicieni cu nume grele.
„Fabulos !!! O realizare de excepție: orchestrație, execuție instrumentală !!! Sunt sigur că Dan Andrei Aldea, de acolo, din lumea celestă, ascultând această nouă variantă a piesei lui, se bucură… Bravo, Vladimir, Bubu și Pepino !!! The Show Must Go On !!!”, scrie Laurenţiu Cazan.
„Excepțional !!! De multă vreme îmi doream să ascult o trupă românească repunând în circuit o piesă atât de valoroasă a talentatului muzician Dan Andrei Aldea! Interpretarea este de excepție !!! Toată admirația !!!..”, este aprecierea lui Virgil Popescu. Marius Pop: „Senzaţional!!!”
Pe 18 ianuarie 2023 se vor împlini trei ani de când Dan Andrei Aldea a plecat să le cânte îngerilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!