Șase deputați bihoreni, din totalul de 9, susțin o propunere legislativă care prevede modificarea și completarea Legii nr.98/2016, privind achizițiile publice, Legea nr.99/2016, privind achiziţiile sectoriale și Legea 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.
[eadvert]
În total, 137 de parlamentari PSD, PNL și UDMR au semnat proiectul de lege depus pe 14 aprilie, printre aceștia se numără și șase din Bihor: Steluţa Cătăniciu – PSD, Vasile Căuş – PNL, Ioan Cupşa – PNL, Kiss János – PNL, Ioan Mang – PSD și Szabó Ödön – UDMR.
Proiectul de lege prevede următoarele modificări: achiziție directă de bunuri și servicii dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege) și achiziție directă de lucrări când valoarea este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege).
Proiectul semnat de deputați mai prevede și înlocuirea Curții de Conturi cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice, în procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. Această modificare este importantă în contextul în care Curtea de Conturi este o instituție independetă de guvern, în timp ce ANAP este condusă de o persoană numită politic, în prezent Iuliana Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Dan Tudorache.
În expunerea de motive, depusă împreună cu proiectul de lege, deputații arată că modificările propuse de ei vor duce la „o creștere a performanței autorităților publice în administrarea și organizarea investițiilor” și au „drept scop crearea unui cadru favorabil pentru realizarea investițiilor și reformelor avute în vedere de Comisia Europeană prin acest instrument de finanțare (n.red. PNRR)”, facilitând accesarea fondurilor europene.
Aceste modificări la legea privind achizițiile publice vin în contextul în care autoritățile au la dispoziție sume record pentru lucrări și achiziții: fondurile PNRR, cele din programul Anghel Saligny, dar și fonduri europene.
Trimite articolul
Xspor la furat
O piaţã liberã, liciteazã.
si cati dintre ei detin firme care ar putea castiga direct proiecte fara a mai intra la licitatie? :)))
Si asa s-au sifonat sume mari de bani ,de acum se vrea legalizarea hotiei!!!
Să furăm bine!
6=0 !
Oricum licitațiile sunt PRAF în ochii proștilor, măcar să legalizeze asta, nu?
Oricum toate lucrarile din bani publici sunt cu dedicatie. Macar nu se mai pierde timpul cu asa zise “licitatii”.
Au si ei dreptate. La cinci milioane, daca dai spaga la toti, nu ramai cu nimic
foarte buna initiativa de a le publica numele, sa le fie rusine. peste cativa ani ii vedem in piete cersand voturi pentru a ajuta primarii spagari apoi. sau vor cersi dela primarii pe care vor sa-i ajute acuma.
Cu ce se ocupă numitul Căuș Aurel! Un afacerist mizer de joasa speță. Ia bani degeaba de la Sorbonica. Pe unde da din an în Paște.
Am activat mult, mult timp in domeniul achizitiilor publice iar, dovada ca totul in activitatea mea a fost ok, este faptul ca astazi scriu si va pot relata cat de cat din “culisele” licitatiilor. Poate imi va raspunde cineva de ce BRM (Bursa Romana de Marfuri) a fost pusa pe butuci iar, astazi mai exista o umbra a ceea ce a fost aceasta. Est adevarat ca hotia, furaciunea in Romania este un modus vivendi dar, nu toti cei care am activat in domeniul achizitiilor publice suntem hoti ori, “pe mana” cu “ofertantii”. din pacate Romania este o tara profund “stricata” si atunci orice activitate in domeniul “achizitiilor publice” este privita cu mare reticenta. eu ca roman patriot, as lua ca model stilul de achizitie publica a “granzilor” UE, adica statul sa sprijine intreprinderile romanesti dupa modelul granzilor UE si nesupunerea acestora “rigorilor” stricte ce tin de achizitiile publice. din pacate nu vedem numic concret nici cu sptrijin statal si cu sprijin UE.