Proiectul de investitie se ridica la 120 milioane de dolari, finantat în mare parte (80%) de catre Banca Mondiala (B.M.), prin Ministerul Finantelor Publice care, de altfel, va rambursa împrumutul catre B.M. Restul de 20 de procente vor trebui asigurate de catre unitatile administrativ-teritoriale locale, grupate acum în sapte microregiuni, fiecare însumând circa 60.000 de suflete.
La nivelul fiecarei microregiuni, autoritatile apartinatoare vor trebui sa gaseasca în comun solutii de finantare, pentru ca programul sa poata fi demarat. Întrebat daca administratiile locale vor fi în stare sa atraga fondurile prevazute în proiect, prefectul a tinut sa dea ca exemplu câteva comune cu importante resurse financiare, care ar putea asigura lejer co-finantarea: Sanmartin, Astileu, Suplacu de Barcau sau Rieni.
Întâi orasele
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a aratat ca, pâna la 1 ianuarie 2006, consiliile locale din Bihor vor trebui sa emita hotarâri de asociere pentru demararea programului de investitie, iar Prefectura si CJ Bihor le vor pune la dispozitie acestora, pâna la finele lunii pomenite, un model de asociere.
Bolojan a mai tinut sa precizeze ca daca autoritatile locale „îsi vor face temele” – a se citi gasirea surselor de finantare ce le revin – din iunie 2006 vor putea fi demarate lucrarile. „În prima etapa vor fi reabilitate retelele de alimentare cu apa si statiile de epurare din orase, iar în etapa a doua lucrarile vor fi extinse la nivelul comunelor din fiecare zona”, a explicitat prefectul.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!