În curând, românii care vor circula în Ungaria ar trebui să se simtă mai ca acasă. La fel ar trebui să se simtă şi maghiarii ce călătoresc în România. Împreună cu alte două judeţe vecine din Ungaria, Consiliul Judeţean Bihor pune la cale un proiect menit să vină în sprijinul celor ce cunosc doar româna, respectiv maghiara. Instituţiile publice din cele trei judeţe, precum şi societăţile comerciale, indiferent de natura acestora, vor putea afişa la vedere un logo unic, ales de autorităţi, care să indice faptul că în respectiva instituţie, respectiv firmă (magazin sau orice altceva) se vorbesc ambele limbi.
Instituţiile din subordinea CJ Bihor au sarcina de a implementa proiectul până la sfârşitul acestui an. Vicepreşedintele Alexandru Kiss a fost cel care a susţinut în faţa consilierilor judeţeni oportunitatea acestei iniţiative. „Proiectul nu se referă la maghiarii din România, pentru că ei ştiu ambele limbi, dar e pentru cei ce ştiu doar o limbă”, a spus Kiss, preşedinte al UDMR Bihor.
Marti, Consiliul Judeţean a aprobat în unanimitate implementarea proiectului transfrontalier „Da, poftiţi! Igen, tessék!” în judeţul Bihor. Proiectul va fi implementat şi de autoguvernările din judeţele Hajdú-Bihar şi Békés. Iniţiativa aparţine fracţiei UDMR Bihor din CJ Bihor, dorindu-se ca astfel să vină în ajutorul românilor şi maghiarilor ce călătoresc în cele două ţări, dar care nu cunosc limba oficială a României, respectiv Ungariei. Se are în vedere, aşadar, „înlesnirea folosirii limbii române şi maghiare în cele trei judeţe atât în instituţiile publice cât şi în cele private”. „Instituţiile implicate în proiect vor afişa în loc vizibil faptul că în instituţia respectivă există persoane care pot oferi informaţii în cele două limbi (română, respectiv maghiară).
„Tessék, póftim!”
Persoanele care au competenţe lingvistice române şi maghiare vor folosi un logo al proiectului ce constă în culorile drapelelor celor două ţări şi sloganul proiectului «Da, poftiţi! Igen, tessék!»”, se arată în hotărârea adoptată ieri de consilierii judeţeni.
Consiliul Judeţean aşteaptă orice instituţie, dar şi societăţile comerciale de orice tip, ce vor să fie parteneri în proiect. „Va fi un logo comun, unic, în toate cele trei judeţe implicate. Îl vom pune la dispoziţie celor ce vor dori, gratuit. Logo-ul va fi afişat pe instituţie şi persoanele ce vorbesc ambele limbi vor purta ecusoane cu acest logo”, ne-a declarat consilierul judeţean UDMR, Szabo Odon. Aşadar, prin purtarea acestui logo, persoanele care vorbesc ambele limbi vor putea fi identificate mai uşor de cei ce călătoresc în cele două ţări.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!