Proiectul care prevede legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România este considerat adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal și se duce acum la votul decisiv al deputaților.
Potrivit textului propus de inițiatorii proiectului, dacă acesta va fi aprobat și de Camera Deputaților și promulgat de președintele României, Ministerul Agriculturii se va ocupa mai departe împreună cu Agenția Națională privind Canabisul, să stabilească prin ordin comun condițiile de cultivare a plantei și criteriile privind calitatea culturilor.
În baza autorizaţiei emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția Națională privind Canabisul emite avizul în vederea cultivării plantelor de canabis în scop medical, într-un termen ce nu poate depăşi 30 de zile de la depunerea documentației în baza căreia a fost emisă autorizația și a autorizaţiei emise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile art. 8. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale emite autorizația pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical, într-un termen de 30 de zile de la primirea solicitării.
Autorizaţie
Autorizarea pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical, se emite anual de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti. Modelul autorizaţiei este prevăzut în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Foarte important! Proprietarul, posesorul sau deținătorul cu orice titlu al unui teren cu destinație agricolă sau cu orice altă destinație are obligația să distrugă plantele de Canabis care ar putea creşte spontan pe terenul respectiv. Costurile distrugerii plantelor spontane şi a culturilor neautorizate sunt suportate de către proprietarul, utilizatorul sau deținătorul terenului, după caz.
Direcțiile pentru agricultură judeţene comunică, până la data de 15 mai, direcției de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situația centralizatoare a autorizaţiilor pentru cultivarea plantelor de canabis în scop medical, emise pentru anul în curs. Documentele necesare pentru eliberarea autorizației Pentru eliberarea autorizaţiei pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical şi/sau în domeniul cercetării științifice, cultivatorii trebuie să depună la direcțiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală județene o cerere, al cărei model este prevăzut în normele metodologie de aplicare a prezentei legi.
Autorizaţiile pentru cultivare se eliberează într-un termen de 30 de zile de la solicitare. Orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară o operațiune cu plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis , în scop medical, se află sub controlul și supravegherea Agenţiei Naţionale privind Canabisul, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Controlul şi supravegherea de către Agenția Națională privind Canabisul se exercită prin verificarea documentelor şi prin inspecții, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Inspecția culturilor de plante de canabis se efectuează de către personalul împuternicit cu atribuţii de inspecții tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi structurilor teritoriale ale acestuia, precum și de către personalul împuternicit cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor și de către personalul responsabil de control din cadrul Agenției Naționale privind Canabisul, după caz, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!