Sectorul agricol din judeţul Bihor a cunoscut un progres semnificativ. Dacă în anul 1991 când a început reforma agricolă raportul de 90% deţinut de stat s-a inversat şi 90% din suprafaţa agricola a judeţului a trecut în proprietate privată, la proprietari. Progresiv însă suprafaţa agricolă a judeţului a început să scadă, aceasta ajungând să scadă până în prezent cu 12.000 de hecatre. Conform directorului Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan, o principală cauză a acestei scăderi a constituit-o scoaterea din circuitul agricol cu scopul construirii de obiective agricole sau infrastructură. De asemenea, o parte din teren se regăseşte în prezent în domeniul silvic.
Un aspect de evidenţiat este faptul că, dacă în anul 1991, judeţul avea aproximativ 302.000 de hectare de teren agricol în prezent s-a ajuns la aproape 309.000 ha. Această creştere cu 700 de hectare se datorează redării circuitului agricol prin punerea în valoare a unor suprafeţe degradate sau supuse eroziunii care prin lucrări de amenajare pot fi utilizate pentru diferite activităţi agricole: sere, solarii, livezi şi plantaţii viticole.
Bihorul situându-se astfel în primele cinci judeţe ale României ca potenţial al producţiei vegetale.
De remarcat este şi scăderea masivă a terenurilor arabile nelucrate. Dacă în 2010 din statisticile DA Bihor, erau nelucrate 70.000 de hectare an de an acestea au scăzut prin luarea în cultură de noi suprafeţe, în special de tinerii care au accesat programe de finanţare, astfel că la finele anului trecut suprafaţă nelucrate să ajungă la 40.000 de hectare.
Marea majoritatea a suprafeţelor de terenuri nelucare se situează în zona de deal. „O dată cu demararea programului guvernamental de reconversie şi plantări pomicole, cu siguranţă aceste suprafeţe rămase nelucrate vor face obiectul înfiinţării sau replantării de livezi, fenomen ce va contribui semnificativ la reducerea în continuarea a suprafeţelor rămase nelucrate”, spune Nicolae Hodişan.
Campioni la accesarea de fonduri
„Trebuie să recunoaştem că progresul extraordinar din agricultură se datorează posibilităţii agricultorilor de a accesa fonduri europene, prin care putem să vorbim azi de o agricultură modernă, performantă”, spune Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor.
Potrivit acestuia, Bihorul are proiecte europene pe toate măsurile, în valoare totală de 500 de milioane de euro, din care ajutorul financiar nerambursabil este de aproximativ 300 de milioane de euro. Sunt proiecte pe toate măsurile, de instalare a tinerilor fermieri, pentru fermele de semisubzistenţă, de modernizare, procesare, dar şi pe activităţile nonagricole pe microîntreprinderi etc.
Pentru a accelera ritmul de absorbţie al fondurilor europene, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a adoptat două proceduri în acest scop.
Este vorba de apariţia bazei de date cu preţurile de referinţă, ceea ce îl scuteşte pe beneficiar să mai treacă prin procedura de achiziţii publice. De data aceasta, beneficiarul, consultând baza de date cu preţurile de referinţă, pe baza caracteristicilor tehnice din proiectul său, poate să-şi cumpere direct echipamentul de la producător, distribuitor, dealer, furnizor.
O altă procedură este plata la factură. Dacă până la această dată, beneficiarul trebuia să îşi plătească utilajele după care să mearga la OJFIR pentru a-i rambursa banii, din 15 noiembrie el este obligat să îşi plătească doar partea lui de cofinanţare, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să fie plătit direct printr-un cont pe care beneficiarul îl va deschide în Trezorerie, prin care se vor transfera banii direct către furnizor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!