Programul Tomate a stârnit interesul a numeroşi fermieri, fapt pentru care la solicitarea acestora s-a propus, printr-un proiect de hotărâre, continuarea programului şi în anul 2018.
Astfel, s-a propus reluarea şi anul viitor a ajutorului de minimis care se acorda întreprinderilor din domeniul producţiei primare de produse agricole.
Valoarea totală a sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă este echivalentul în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil până la data plăţii ajutorului de stat, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi producătorii agricoli persoane juridice, pot beneficia de acest sprijin.
Conform normelor, valorificarea producţiei se face în perioadele ianuarie – mai inclusiv şi/sau noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
Reglementări
De asemenea, prin proiectul de act normativ se prevede interdicţia acordării ajutorului de minims solicitanţilor a căror suprafaţă de culturi de tomate în spaţii protejate este obţinută prin divizarea unei exploataţii existente la data de 1 ianuarie a anului de cerere, cu excepţia succesiunilor şi a contractelor de vânzare-cumpărare.
Proiectul mai prevede faptul că reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, având în vedere cererea de înscriere în program şi declaraţia pe propria răspundere şi în baza comunicării solicitanţilor, verifică înfiinţarea culturii şi începutul rodirii, potrivit fişelor prevăzute în anexele proiectului de act normativ.
Sunt reglementate şi întocmirea unor situaţii centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, care se întocmesc de structurile implicate în vederea deschiderii de credite bugetare şi alimentarea conturilor Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, în scopul virării sumelor cuvenite în conturile beneficiarilor.
Pentru anul viitor se estimează o creştere a numărului de beneficiari cu circa 11%, ajungând la 11.000 de beneficiari. Acest lucru va duce şi la creşterea cu circa 5% a producţiei de tomate şi a suprafeţelor cu spaţii protejate şi implicit la scăderea proporţională a importurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!