Pentru că foarte mulţi fermieri s-au arătat interesaţi de Programul Tomate prin Hotarârea de Guvern 943/2017, s-a decis continuarea programului şi anul acesta. Condiţiile de acordare a ajutorului şi beneficiarii au rămas la fel ca anul trecut.
Astfel, pot beneficia de acest ajutor de minimis producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 şi producătorii agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, solicitanţii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp şi să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.
De asemenea, aceştia trebuie să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.
Valoarea totală a sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis care se acordă este echivalentul în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil până la data plăţii ajutorului de stat, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi producătorii agricoli persoane juridice, pot beneficia de acest sprijin.
Conform normelor, valorificarea producţiei se face în perioadele ianuarie – mai inclusiv şi/sau noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
Mulţi doritori
„Cei care vor dori cu siguranţă să acceseze acest sprijin de minimis sunt fermierii care au fost înscrişi în program în anul 2017, însă ne dorim ca şi alţi producători agricoli din judeţ să opteze pentru această formă de sprijin foarte consistentă, fiind vorba de 3.000 de euro pentru a cultiva o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi în spaţii protejate şi de a scoate pe piaţă roşii româneşti. Fiind la început de an, doresc atât în numele personal, cât şi al colegilor din cadrul DAJ Bihor, să le transmit tuturor fermierilor un An Nou cu multe împliniri, sănătate şi bucurii alături de familiile lor şi tradiţionalul La mulţi ani!”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor.
Anul trecut, la DAJ Bihor s-au înscris pentru a primi acest ajutor de minimis 171 de fermieri bihoreni. Dintre aceştia, 168 au finalizat programul, accesând cei 3.000 de euro. Trei fermieri nu au reuşit să finalizeze programul, doi dintre aceştia din cauza calamităţilor culturilor, iar unul a fost declarat neeligibil deoarece nu a respectat condiţiile impuse de program.
Şi fermierii bihoreni se declară foarte mulţumiţi de continuarea acordării acestui ajutor de minimis.
„Este un program foarte bun, care vine în sprijinul nostru. Este însă extrem de important ca şi noi, producătorii, să fim corecţi. Nu am dori ca din cauza unor oportunişti să nu se mai acorde acest sprijin”, ne-a spus Marcel Maxim, un fermier care a beneficiat în 2017 de acest sprijin şi care intenţionează să depună actele şi anul aceesta pentru a-l primi.
Majoritatea fermierilor bihoreni care doresc să se înscrie în 2018 în Programul Tomate au început lucrările de pregătire a răsadurilor pentru recolta din acest an, astfel încât să fie cât mai devreme prezenţi pe piaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!