Inspectoratul Școlar Județean Bihor a organizat, luni, o videoconferință cu directorii de școali în cadrul căreia s-au prezentat aspectele referitoare la modul de organizare și implementare a Programului Școală după Școală (conform metodologiei specifice în acord cu prevederile Ordinului Comun 3235/93/04.02.2021 al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății). Reprezentanții IȘJ Bihor spun că, cel mai probabil, acesta va debuta în prima decadă a lunii martie.
,,S-a transmis o solicitare către unitățile de învățământ în vederea întocmirii documentației specifice acestui tip de program, cu respectarea tutruror reglementărilor în vigoare. Implementarea acestui program vine ca răspuns la nevoile părinților elevilor. De altfel, noi ne aflăm în perioada în care, pentru anul școlar viitor, se pregătesc documentațiile în vederea implementării acestui program. Acesta este calendarul din cadrul Metodologiei. Însă, având în vedere că până acum nu s-a desfășurat în cadrul anului școlar 2020-2021, dar și solicitările părinților (și analizând prevederile din ordinul comun al Ministerului Educației și al Sănătății), am luat decizia să implementăm acest program acolo unde se cere în semestrul II al anului curent. Am trimis deja adrese către școli ca să pregătească proiectele și în funcție de solicitările lor, noi supunem analizei și aprobării”, a declarat inspectorul Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Programul se va derula în școli, exact ca în anii precedenți, dar cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse de autorități. La fel ca în trecut, dascălii care vor ține orele, vor fi plătiți la plata cu ora. Să pregătească școlile proiectele supunem analizei și aprobării Se va derula în școli Vor fi plătiți la plata cu ora Dacă ei ne trmit n timp, termen până la 1 martie e termen să ne trimită documentele. Se pot desfășura activități care au și rol remedial și educativ. Întregul program se va desfășura cu respectarea regulilor prevăzute în ordinu comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății.
[eadvert]
Foarte mulți dintre părinți susțin că sunt efectiv sunt ajutați de acest program ca să poată să-și desfășoare activitatea profesională, alții spun că nu reușesc să le explice copiilor așa cum ar face-o un dascăl la școală, însă sunt și alții care nu sunt de acord să-și lase copiii fiindcă, susțin ei, e prea mult să stea cu mască și nemișcați, în bănci, atâtea ore în fiecare zi.
Decizia a stârnit destul de multe nemulțumiri în rândul învățătoarelor care sunt de părere că ,,plata cu ora este o bătaie de joc”, la adresa muncii lor.
,,Nu suntem de acord cu plata cu ora, pentru că nouă ne revine foarte puțin din suma pe care o plătesc părinții. Mai mult de 40% merg la stat. Practic, noi facem voluntariat”, au spus mai multe dintre dăscălițe.
Pe de altă parte, în mai multe școli din Oradea, unii dintre profesori au și demarat activități de recuperare a cunoștințelor restante, din perioada orelor online.
Risc de abandon
Profesorii din mediul rural pot obține finanțare pentru centre after-school pentru copiii cu risc de abandon școlar. Aceasta pentru că Fundația eMag, cu susținerea Flanco, au lansat un program de finanțare, intitulat ,,Nouă ne pasă”. Prin acest program, echipele de dascăli de la țară care intenționează să implementeze în școala lor centre de tip after school pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar se pot înscrie în acest program. Bursa acoperă masa copiilor, materialele didactice și plata profesorilor, timp de un an. Apelul de proiecte este deschis până în 4 aprilie 2021, iar cererile de înregistrare se desfășoară prin intermediul platformei www.nouanepasa.ro. Ulterior, va exista o perioadă de selecție a aplicațiilor.
Școlile selectate vor primi o finanțare anuală, care va fi decisă de juriul programului. În cadrul programului, profesorii au acces la resurse alternative pentru predare și sunt susținuți pentru a găsi metode optime pentru motivarea și integrarea copiilor în comunitatea școlară și pentru recuperarea materiei pierdute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!