Din acest an, românii interesaţi să-şi cumpere o casă prin Programul „Prima Casă” vor putea să achiziţioneze doar o locuinţă nouă. Potrivit programului de guvernare al Cabinetului Ponta III, beneficiarii Programului „Prima Casă”, prin care românii pot contracta credite garantate în proporţie de 50% de stat şi la dobânzi sub media pieţei în vederea achiziţionării unei locuinţe, ar putea fi transformat în „Noua Casă”.
Discuţii în acest sens au existat încă de anul trecut. Prin lansarea acestui program se intenţionează susţinerea pieţei imobiliare. Guvernul a aprobat la începutul anului o hotărâre prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în acest an pentru programul „Prima Casă”, prag similar cu cel din 2013. Totodată, se permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate. Din 2013, creditele pentru Programul „Prima Casă” se acordă doar în lei.
Peste 90% din creditele „Prima Casă” acordate de la lansarea programului în vara lui 2009 şi până în prezent au fost pentru achiziţionarea de locuinţe vechi. Asta pentru că apartamentele vechi sunt, de regulă, mai bine poziţionate, mai spaţioase sau mai ieftine decât cele noi.
Dacă „Noua Casă” va permite cumpărarea doar de case noi, românii ar putea încerca să caute alternative, iar acestea chiar există: creditele clasice, standard, ale căror costuri au scăzut semnificativ în ultimii ani şi s-au apropiat de cele aplicate în cadrul programului guvernamental.
Pentru cei cu bani
„Dacă prin Programul «Prima Casă» vor putea fi achiziţionate doar locuinţe noi, există două aspecte de luat în seamă. În primul rând oferta de locuinţe noi la Oradea este limitată, iar pe de altă parte şi din oferta existentă multe locuinţe sunt scumpe, pentru oameni cu bani, care oricum îşi iau locuinţe, nu aşteaptă «Prima Casă»”, este de părere Ionuţ Verzea, broker de credite.
Pe de altă parte, specialistul crede că băncile care vor intra în program vor fi mai puţine. Există totuşi alternative la Programul „Prima Casă”. „La creditele clasice, dobânzile au scăzut considerabil. Cât despre avans, unul de 5% dintr-un credit de 50.000 de euro pentru un apartament nou este comparabil cu unul de 15% (cât se solicită la un credit clasic) la un credit de 30.000 de euro pentru achiziţionarea unui apartament vechi”, susţine Ionuţ Verzea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!