Începând cu data de 6 aprilie 2020, odată cu lansarea Programului „O familie, o casă”, Programul „Prima Casă”, inițiat de Guvernul României în anul 2009, a luat sfârșit. Noul program aduce modificări esențiale.
„Cei care aveau în plan să își depună documentele pentru obținerea unui astfel de credit, trebuie să aștepte normele de aplicare ale noii legi și să verifice dacă se mai încadrează sau nu în noile condiții ale programului. Solicitanții care deja au inițiat cereri de credit și ale căror dosare se află în diverse stadii de analiză, pot continua pe condițiile Programului «Prima Casă»”, ne-a declarat Ionuț Verzea, managerul Kiwi Finance Oradea.
Asemănări și diferențe
Avansul solicitat cumpărătorilor a rămas la fel, 5% din prețul de vânzare al locuinței. Statul va garanta pentru solicitant 50% din valoarea creditului, dacă imobilul pe care îl cumpăra are o vechime de maxim 5 ani, 40% dacă imobilul este mai vechi de 5 ani și 100% dacă solicitantul se încadrează în condițiile articolului 6 din Legea 292/2011 a asistenței sociale.
„Astfel, în premieră, programul guvernamental are un caracter social, deoarece susține și garantează 100% creditul acordat persoanelor asistate social, menționând că accesul acestei categorii de populație la un credit ipotecar era limitat aproape în totalitate până acum. În prezenta lege, guvernul a stabilit că drepturile de asistență sunt considerate venituri, și pot fi luate în considerare la acordarea unui credit”, a precizat specialistul în creditare.
Vor putea accesa acest credit doar persoanele care realizează venituri nete pe familie de maxim 4.500 de lei, în cazul familiilor care nu au copii, și de maxim 7.000 de lei, dacă familia are unul sau mai mulți copii
„Este foarte important de reținut că valoarea locuinței nu poate depăși 70.000 euro, din care creditul ce se poate obține este de maxim 66.500 euro, spre deosebire de Programul «Prima Casă». Și în cazul programului anterior, finanțarea nu putea depăși suma de 66.500 de euro, însă dacă clientul suporta diferența de avans, putea beneficia de costurile reduse ale creditului, chiar dacă locuința costa, de exemplu, 85.000 euro”, ne-a explicat Ionuț Verzea
Acesta exemplifică și ce locuințe vor putea fi cumpărate în Oradea și Zona Metropolitană Oradea prin acest program. Apartamente noi cu 1-2 camere, sau apartamente mici de 3 camere. În cazul imobilelor vechi, încă, prețul imobilelor se situează sub acest prag, existând în piață variate oferte de apartamente cu 3 camere până în prețul de 70.000 euro. În ceea ce privește casele, majoritatea caselor nou – construite din comunele alăturate: Sântandrei, Nojorid și Oșorhei depășesc acest prag.
Doar o locuință în oraș
Un alt aspect esențial, punctat de expertul în credite pentru cei care optează pentru acest program, este faptul că după obținerea creditului, beneficiarii programului nu mai pot dobândi o altă locuință în mediul urban, cât timp au în derulare creditul, fiind nevoiți să rămână cu imobilul cumpărat prin credit. „În caz contrar, în termen de 12 luni de la achiziționarea unui alt imobil, clientul va trebui să notifice băncii și Fondului de garantare faptul că înstrăinează unul dintre imobile (ori cel recent dobândit, ori cel dobândit prin credit)”, a declarat Ionuț Verzea.
O alta deosebire constă în acordarea de subvenții la dobândă. Costurile creditului rămân la fel, formate din marja fixă a băncii de 2%, la care se adaugă valoarea IRCC, care în prezent este de 2.44%.
Astfel, familiile cu un copil beneficiază de o reducere de dobândă cu 0,5%. Familiile cu doi sau mai mulți copii beneficiază de o reducere de 1% la dobândă, iar asistații social primesc o reducere de 2% la dobândă.
Specialistul menționează că aceste bonusuri se acordă anual și beneficiarul creditului este cel care trebuie să solicite în scris beneficiile. De asemenea, pot beneficia de aceste reduceri doar cei care nu au înregistrat întârzieri la plata creditului.
„Deși încă normele de aplicare nu sunt publicate, este de înțeles că Programul «Prima Casă», lansat în 2009 și menit să revitalizeze piața imobiliară, paralizată de criza din 2008, a încetat, iar noul program are un caracter social evident, și se adresează cu totul altor categorii de persoane, în special celor care beneficiază de prevederile legii de asistență socială”, conchide brokerul de credite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!