Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) anunță demararea în scurt timp a Programului „Noua Casă”, inițiat de Guvernul României. Acesta va continua în bună măsură spiritul Programului „Prima Casă”, dar va aduce noi facilități în schema de finanțare-garantare oferită de stat.
[eadvert]
Principalul obiectiv al noului program guvernamental este de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viață adaptat realităților actuale.
Noutăți
Modificările aduse de noul program, se referă, în principal la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziția de locuințe noi sau asimilate și alte tipuri de locuințe.
Astfel, creditul destinat achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, este compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat, prin FNGCIMM, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare aferente finanțării garantate. Creditul acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței.
Creditul destinat achiziției celorlalte categorii de locuințe de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, este compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare. Creditul acoperă maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare al acesteia.
FNGCIMM face precizarea că „prin locuință nouă se înțelege orice locuință, recepționată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării sau reducerii riscului seismic”. Avansul va fi de minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și asimilate și de minimum 5% din prețul de achiziție al celorlalte categorii de locuințe.
Eligibilitate
Criteriile de eligibilitate în cadrul programului au rămas neschimbate. Astfel, poate avea calitatea de beneficiar al Programului orice persoană fizică care la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.
Cristian Păun, președintele FNGCIMM, a declarat la Digi24 că Programul „Noua Casă” poate aduce beneficii atât pentru sectorul construcţiilor, cât şi pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o casă.
„Un element de noutate care vine cu acest program este că se acordă garanţii şi pentru creditarea companiei care construieşte, tocmai pentru a mai reduce din această presiune a dezvoltatorilor care îşi bazează finanţarea pe bancă şi pe clientul lui. Poate fi un program care, în criză, poate produce nişte beneficii pentru sectorul construcţiilor, pentru cei care vor să-şi ia o casă. Să nu uităm că, totuşi, România aşa cum arată ea în momentul de faţă are un PIB în care sectorul construcţiilor este important”, a subliniat Cristian Păun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!