Programul național de cadastru și carte funciară, prin care oamenilor li se întăbulează gratuit terenurile, ar trebui să prindă viteză, o dată cu emiterea OUG nr. 35/28.06.2016. Prin acest OUG, se dă posibilitatea adoptării unei proceduri separate pentru terenurile din extravilanul comunelor, în vederea întăbulării acestora. Mai concret, ANCPI poate contracta separat firme care să facă măsurătorile topografice pentru terenurile din extravilan, faţă de terenurile din intravilan. Această distincţie este foarte importantă în vedere operativităţii Programului naţional de cadastru, având în vedere că până în 2023 ar trebui cadastrate toate suprafeţele de teren din România.
Până la apariţia OUG 35, ce dă acum posibilitatea cadastrării pe bucărţi, Programul naţional de cadastru se desfăşura pe fiecare UAT (Primărie) luată în bloc. Astfel, contractările măsurătorilor nu se puteau face separat, în funcţie de calitatea terenului – intravilan sau extravilan – ceea ce înseamna că programul întâmpina reale dificultăţi în asigurarea unei implementări eficace. Întăbularea se face indiferent de calitatea titularului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor, transmite Prefectura.
Termen pentru primării
„În perioada imediat următoare se va emite de către directorul general al ANCPI ordin cu caracter normativ privind procedura şi modalitatea de alocare a sumelor. După apariţia acestui ordin, în termen de 45 de zile, primăriile comunelor trebuie să depună la OCPI Bihor, cereri pentru finanţarea întăbulării gratuite şi încheierea contractelor aferente. La nivelul jud. Bihor 91 de comune pot iniţia demararea lucrărilor de înregistrare sistematică în cadasru şi carte funciară.
În baza acestor contracte, primăriile vor încheia la rândul lor contracte cu topografi autorizaţi pentru efectuarea lucrărilor necesare ce vor sta la baza înregistrării sistematice în cadastru şi carte funciară. Realizarea cadastrului în România, prin înregistrarea sistematică a tuturor imobilelor este o prioritate guvernamentală pentru următoarea perioadă; această modificare legislativă reprezintă una din cele mai importante modificări legislative în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare”, transmite Prefectura Bihor.
Proprietarii de terenuri sunt principalii beneficiari ai Programului naţional de cadastru, deoarece li se întăbulează terenurile cu titlu gratuit. Au doar obligaţia să prezinte actele doveditoare ale formei de proprietate şi actele de identitate. „Este o procedură complexă. La început, oamenii, proprietarii trebuie să prezinte actele de proprietate şi să asiste la realizarea măsurătorilor topografice. Aşadar, proprietarilor nu se cer prea multe lucruri. Statul este cel care suportă toate cheltuielile. Oamenii doar trebuie să pregătească actele şi să dea acces pentru realizarea măsurătorilor”, ne-a transmis Călin Ivan Leţ, şeful OCPI Bihor, care precizează că urmează să apară normele metodologice ale OUG 35, unde figurează exact procedura legală în realizarea Programului de cadastrare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!