Potrivit modificărilor aduse în comisiile de specialitate, banii acordaţi pot fi cheltuiţi inclusiv pentru plata întreţinerii, chiriei sau a utilităţilor.
Programul„Investește în tine” se adresează în special tinerilor, dar nu numai. Practic, de ajutorul de la stat vor putea beneficia în jur de 8 milioane de români, privind estimărilor consilierilor financiari.
Există două praguri în funcție de care sunt acordate sumele de bani:pragul întâi este dedicat celor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, care sunt eligibili pentru un credit de până la maxim 40.000 lei. Pragul al doilea poate fi accesat de către persoane ce au între 26 și 55 de ani, suma maximă fiind de 35.000 lei.
Partea foarte bună a acestui program este aceea că pentru astfel de credite cu dobândă o și garantate de stat vor putea aplica inclusiv persoanele tinere ce încă nu au un loc de muncă și care sunt angrenați încă în ciclul de învățământ, fie el liceu, facultate, școală profesională și chiar cursuri de reconversie, formare și/sau specializare profesională.
Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat. În cazul beneficiarului Programului cu capacitate de exerciţiu restrânsă, pentru obţinerea creditului este necesar acordul reprezentantului legal.
Finanțare
Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă.
Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar.
Potrivit legii şi a modificărilor aduse de Parlament, se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate, plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare, plata cursurilor de specializare/calificare, plata cursurilor de pregătire profesională, taxe de studii, inclusiv master, doctorat, plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti. Banii vor putea de asemenea să fie folosiți pentru o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe, cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe, costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale, achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate, abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitatem, achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate dar și pentru taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri și cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri.
Senatul a adoptat iniţiativa pe 17 septembrie 2018, Camera Deputaţilor fiind decizională. Astfel că propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine” va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!