Cele mai multe voturi, respectiv 334 de voturi, au fost consemnate pentru proiectul prin care se dorește înlocuirea bustului de beton a poetului Petőfi Sándor din parcul cu același nume, cu o statuie din bronz și un soclu nou.
[eadvert]
Urmează etapa a doua, adică organizarea întâlnirilor în cartiere și companii din Oradea. Demarată la începutul lunii septembrie, procedura de vot online a proiectelor din cadrul programului de bugetare participativă a ajuns la final.
După prima etapă a votării au fost validate 41 de proiecte, care au putut fi votate online de cetățeni în perioada 18 septembrie – 27 decembrie 2023, iar de azi a început a doua etapă a votării, cea din cadrul dezbaterilor publice.
Astfel, între 11 – 18 decembrie, vor fi organizate 10 întâlniri la nivelul cartierelor din municipiul, la care administrația locală așteaptă cetățenii să voteze.O persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, dar de fiecare dată doar un singur proiect.
După votul online pe primele cinci poziții s-au clasat următoarele proiecte:
- Înlocuirea bustului din beton a poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz și un soclu nou – 334 de voturi
- Semafor cu temporizare pe Calea Aradului (zona Poliției Municipiului Oradea) – 203 voturi
- Iluminare cascadă de la baza podului Sfântul Ladislau – 156 de voturi
- Creștem siguranța în trafic pentru bicicliști, marcarea colorată al intersecțiilor pistelor de biciclete cu străzile sau trotuarele – 154 de voturi
- Decorarea picioarelor podului rutier peste intrarea Băile Felix-Oradea – 80 de voturi.
De asemenea, printre proiectele supuse votării putem aminti: amenajare parcare, vestiare și toalete ecologice în zona Silvaș, amenajare loc de picnic în pădurea Nojorid, pistă de biciclete Oradea – ANL Sânmartin, grădină comunitară în cartierul Nufărul, instalarea de pânze de umbră vara pe str. Vasile Alecsandri, realizare trecere la nivel cu calea ferată în Dragoș Vodă, mini pump track în Piața Ghioceilor etc.
1.500.000 de lei buget
Bugetul total al programului este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.
Remintim că de la debutul programului de bugetare participativă și până în prezent, în cele trei sesiuni, respectiv 2017, 2018 și 2022, în total 37 de proiecte propuse de către orădeni au fot selectate pentru a fi finanțate de la bugetul local. Printre ele se numără și modernizarea Parcului Petőfi care se află în desfășurare, construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și proiectele de artă stradală „Dream Big” și „Anotimpurile Art Nouveau” realizate pe str. T. Vladimirescu, respectiv parcul Brătianu, etc.
Lista proiectelor și numărul de voturi exprimate online, precum și calendarul întâlnirilor cu cetățenii le găsiți în atașament.
Trimite articolul
XDupa cum vad, unele proiecte mai ales cu “Iluminare cascadă de la baza podului” nu au niciun sens, nicio functionalitate, e pur kitsch. Casa arde, baba se piaptana… Deci anul viitor as putea sa propun si eu un proiect: “instalatie artistica in Piata Unirii, care arde o bancnota de 50 de lei in fiecare 5 minute.”
-
N-o să ți-l aprobe.
50 de lei arşi la 5 minute rezultă 600/h rezultă 14400 /zi ,432000/lună, 5184000 ron/ an.Deci peste un milion de euro într-un an. Cu banii ăştia îi poate cumpăra Bolo lui Birtaşu încă cel puțin 4 mandate de primar. Sau îl poate instala direct pe tronu Sfântului Imperiu Roman.
Aşa că nu-i sustenabil proiectul tău pe termen mediu şi lung.
# Keep fighting !
-
Geniali, dvs și războinicul!
-
Ce e aceea gradina comunitara in Nufarul si la ce foloseste?
Înlocuirea bustului din beton a poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz și un soclu nou – 334 de voturi
da intr-adevar este un must have
s-au vorbit ungurii sa voteze treaba asta care e atat de inutila chiar si pentru ei
“bugetarea participativa” pe intelesul lumii
o cretinatate pentru prosti care habar nu au care sunt nevoile adevarate nici macar pe strada unde stau! o aberatie a pemeo care mai spala niste bani pe tampenii inutile!
“proiectele” vietii sunt oglinda nivelului de cultura si educatie din mediocritatea asta de oras
Jumate di oradeni spun ca Episcopia si Oncea e sat. La fel de Podgoria. De cartieru Balcescu sau Grigorescu nu mai vorbesc. Auzi picioare decorate cand avem 300 strazi fara utilitati
Incredibil la nivel de prostie au in cap oradenii, mai rau ca niste tarani de la coada vacii, cum sa ceri asa ceva?!! Si cand spuneam ca Oradea e un oras de analfabeti si inculti, taranai ma contraziceati, adica tot taranii ma contrazic
-
Cred ca dropul e în stadiu de pupa și o sa iasă din el o minunata molie, dar ma aștept sa va sfartece guda cealaltă, cu nume alfanumeric
Mai dragilor din primărie…..scoala aia ce ati promis în nufărul…..CÂND…..???.caci vad 💸💸💸banii zboara aiurea pe lucruri care nu folosesc nimănui …