Hospice Emanuel derulează și în acest an un program de suport psihosocial pentru copii diagnosticați cu boli grave și pentru copii care au un frate sau un părinte grav bolnav. Serviciile sunt finanțate printr-un grant acordat pentru a patra oară consecutiv de către Fundația pentru Comunitate și Compania MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor ediția a VII-a.
Programul Intervențiile Child Life în Hospice Continuă se desfășoară în perioada decembrie 2015 – august 2016, adresându-se pacienţilor pediatrici diagnosticaţi cu o boală limitantă de viaţă în stadiu avansat, fraților lor, cât şi copiilor pacienţilor oncologici adulţi, aflaţi în pragul pierderii lor sau imediat după deces. Copiii asistați beneficiază de vizitele psihologului, ale asistentului social sau ale voluntarilor formați în intervenții Child Life. Vizitele sunt realizate la spitalul Municipal pe secția de Onco-Hematologie Pediatrică sau la domiciliul pacienților și familiilor lor, în cazul pacienților nedeplasabili sau atunci când copilul are un frate sau un părinte grav bolnav. Copiii care pierd un părinte, un frate sau o soră pot participa la Clubul de artterapie pentru copii îndoliați unde arta este utilizată în scopul vindecării.
Minimalizarea distresului
Serviciile Child Life se referă la intervenţiile deliberate în scopul minimalizării distresului şi anxietăţii experimentate de copii în mediul spitalului şi al asigurării creşterii şi dezvoltării lor optime în perioada internării în spital și după întoarcerea acasă. Serviciile se adresează și familiilor pacienților, oferindu-le informare și suport emoțional, pregătire pentru deces și consiliere de doliu în situația în care boala nu mai poate fi controlată.
Metodele aplicate includ activități de joc normal și stimulare în vederea dezvoltării, activități de orientare în mediu și structurare a timpului, pregătire psihologică pentru proceduri medicale, activități terapeutice prin joc, artă și muzică, hortocultură, bibliotarepie, construire de moșteniri și consiliere de doliu. Întru-un cadru securizant și pe fondul unei relații terapeutice calde și suportive, activitățile urmăresc reducerea problemelor emoționale și adaptarea funcțională la realitatea prezentă.
Efectele scontate includ autoexprimarea temerilor și preocupărilor legate de experiența bolii; creșterea familiarizării cu echipamentul și procedurile medicale, diminuând astfel anxietatea copiilor și facilitând înțelegerea și simțul controlului; învățarea și exersarea unor noi modalități de coping; adaptarea funcțională în urma pierderilor suferite, incluzând funcționalități corporale, schimbări de viață sau persoane dragi. Fundația Hospice Emanuel mulțumește Fundației pentru Comunitate și Companiei MOL România fără de care aceste servicii nu ar putea fi oferite la această scală și intenționează să continue să dezvolte proiecte în beneficiul copiilor care se confruntă cu boli amenințătoare de viață.
Daria Barna, psiholog Fundația Hospice Emanuel din Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!