Programul „Casa Eficientă Energetic” va demara începând cu 15 septembrie. Este un program prin care toţi românii pot primi sprijin din partea statului român, în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Bugetul alocat pentru acest program este de 430 de milioane de lei, din care ar urma să fie finanţate aproximativ 9.000 de case din România.
Fiecare proiect depus va primi finanţare în cuantum de 60% din costul investiţiei, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul are un scop clar: reducerea consumului de energie din casele noastre şi evident a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astăzi, din păcate, cele mai multe case din ţara noastră nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau prin acoperiş.
Pentru a deveni eligibil, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinţei, iar eficienţa imobilului să crească măcar cu o clasă.
„Pentru a primi această finanţare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinţei. Trebuie să vedem de la ce plecăm. Apoi, să facă un proiect prin care eficienţa energetică a casei să crească măcar cu o clasă, din C în B sau din B în A. Din proiect va rezulta şi ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei. Toate aceste echipamente, dar şi altele, sunt eligibile prin acest program. Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investiţiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din ţară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanţia unor lucrări bine efectuate. La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei, pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară”, a explicat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.
În dezbatere
De asemenea, în dezbate în dezbatere publică a fost lansat programul de eficienţă energetică pentru şcoli şi grădiniţe.
„Orice şcoală din România poate primi finanţare de la noi pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, reducerea consumului de energie sau a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest program investim 384 de milioane de lei pentru ca aceste clădiri în care copiii noştri petrec foarte mult timp să fie bine izolate, călduroase, plăcute şi sănătoase. Aceşti bani ne permit să eficientizăm energetic aproximativ 400 de unităţi de învăţământ din România”, spun reprezentanţii ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Trimite articolul
XUn alt mare căcat cum deja ne-am obisnuit din partea statului , exact cei care ar avea nevoie mai mare nu pot aplica pentru marea miscare , acest program este inventat pentru cei care vînd sisteme eficiente energetic .
tot se incepe cate un program dar nu se finalizeaza niciunul macar, .
Vrajeala, nimic concret doar teorii. La fel si cu firmele parteneri cu AFM, niste tepari… vezi Tehnomir Energy din Oradea.
Din păcate așa este, un mare “fâs”… M-am entuziasmat degeaba când am auzit despre program.
De ce nu decontează pur și simplu materialele de izolatie pe baza facturii, de manopera s-ar descurca lumea? și astfel s-ar deconta tot în jur de 50-60%… Doar nu cumpără nimeni materiale de izolat să facă bișniță cu ele. Dar asta e, daca am ales să rămânem în țară…