Programele de studii oferite de universităţile acreditate din România au fost ierarhizate pentru prima oară de un organism internaţional: Asociaţia Universităţilor Europene. Ministerul Educaţiei a anunţat rezultatele acestei ierarhizări, care oferă informaţii despre calitatea predării, a cercetării, a relaţiei cu mediul extern şi a serviciilor oferite de universitate.
Universitatea Spiru Haret (cu 15 programe de studii prezente) şi Universitatea Hyperion (13 prezente) conduc detaşat în topul programelor de studii cel mai prost cotate (categoria E). Programele de studii sunt plasate, în funcţie de poziţia universităţii care le organizează în domeniul de ierarhizare în care se încadrează acestea, în cinci categorii: A, B, C, D şi E, astfel încât A reprezintă categoria celor mai performante programe, iar E categoria celor mai puţin performante.
Majoritatea programelor de studii oferite de Universitatea din Oradea au fost încadrate în categoria C.
Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, spune că domeniile nu pot fi comparate între ele.
„Avem domenii de vârf în categoria C. Domeniile nu pot fi comparate. Ele au fost analizate de comisii diferite. Cert e că această ierarhizare va influenţa finanţarea”, a declarat rectorul Cornel Antal.
Ministerul Educatiei a publicat rezultatele ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ din România.
„În cazul clasificării universităţilor, indicele cel mai important luat în calcul a fost cercetarea ştiinţifică. La ierarhizarea programelor de studii, a contat în mod prioritar predarea şi învăţarea, precum şi cercetarea ştiinţifică, dar cu diferite ponderi, în funcţie de programul de studii”, a spus rectorul Cornel Antal.
Ierarhizarea programelor de studii publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei nu este fixă în timp, iar următoarea va fi făcută anul viitor, a declarat luni, presei centrale, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
“Ierarhizarea din acest an este supusă dezbaterii publice, astfel încât să putem lucra împreună cu universităţile pentru a ameliora toate procedurile şi a da posibilitatea acestora să se amelioreze, să crească”, a mai adăugat Daniel Funeriu.
În Bihor, potrivit clasamentului, cele mai performante programe de studii – categoria A, sunt inginerie şi management, agronomie, horticultură, silvicultură, inginerie forestieră oferite de facultăţile din cadrul Universităţii din Oradea.
În categoria A a mai intrat şi programele de teologie ale Universităţilor „Partium”, „Emanuel” şi Babeş-Bolyai din Oradea.
Ierarhizarea programelor de studii se realizează anual. Toate datele raportate de universităţi în vederea clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii sunt disponibile la adresa chestionar.uefiscdi.ro. Aceste rezultate sunt valabile pentru anul universitar 2011-2012.
Lista celor mai bune şi a celor mai slabe facultăţi poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educaţiei: www.edu.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!