Fiscul bihorean încearcă să elimine cozile de la ghișee prin programarea online a contribuabililor care au de lămurit diferite probleme de fiscalitate. Trebuie menționat faptul că, odată cu restricțiile impuse din cauza pandemiei, accesul la etajele superioare al clădirii Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Bihor a fost restricționat. La ghișeele de la parterul instituției, accesul persoanelor este permis doar câte cinci, cu mască, după ce li se măsoară temperatura.
Spațiu pentru consultanță
Astfel, începând cu data de 11.08.2020, contribuabilii persoane fizice și persoane juridice cu domiciliul fiscal în Oradea, au posibilitatea de a solicita întâlnirea față în față cu fiscul, pentru îndrumare și clarificarea unor aspecte fiscale specifice, legate de declarații fiscale, evidența pe plătitori, executare silită, case de marcat, cazier fiscal, etc.
Cum se programează
Pentru programarea întâlnirilor față în față cu reprezentanții organului fiscal, contribuabilii trebuie să parcurgă următorii pași: intră pe site-ul ANAF și la „Servicii online” deschide „01 Declarații electronice”; selectează poziția 05 „Programări online-Nou”; selectează „persoane fizice” sau „persoane juridice”, după caz; dă click pe „Programare online”; în fereastra ce se deschide, completează datele de identificare (e-mail,CNP), alege județul Bihor și selectează „Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor-jud. Bihor, mun. Oradea, str.D.Cantemir nr.2B”. După aceea alege din serviciile specifice (declarații fiscale, evidență pe plătitori, executare silită, cazier fiscal, case de marcat, evitarea dublei impuneri, asistență contribuabili) și selectează din calendar ziua pentru care solicită programarea și ora. Contribuabilul primește email cu data și ora programată pentru întâlnire. Întâlnirea poate dura maximum 30 de minute și are loc în locația AJFP Bihor, sediul din Oradea, str.D. Cantemir nr.2B, parter.
„Programarea se poate face de pe site-ul ANAF sau de pe Spațiul Privat Virtual. În momentul în care un contribuabil s-a programat pentru o anumită oră, următorul contribuabil nu va mai avea validă aceeași oră pentru programare pentru același serviciu. Programările se pot face pentru asistență în domeniul fiscal, pentru o clarificare a dosarului fiscal de evidență, etc.”, a precizat Laura Morar, consilier în cadrul Serviciului de Asistență pentru Contribuabili.
Spațiul destinat persoanelor care se programează pentru lămurirea anumitor probleme de fiscalitate este amenajat la parterul instituției și are șase birouri. Amenajarea acestui spațiu nu înseamnă că accesul persoanelor fizice va fi complet interzis în incinta Fiscului bihorean. Vor avea acces, în continuare, la AJFP Bihor și fără programare, pentru probleme mai simple, contribuabilii care vin pentru diferite adeverințe, pentru depunerea a diferite declarații.
[eadvert]
Trebuie specificat, de asemenea, că în incinta AJFP Bihor mai există amenajat un spațiu destinat calculatoarelor self-service, unde contribuabilii pot să-și completeze și să-și depună Declarația Unică, primind și asistență. Acest spațiu are patru locuri.
Identificare vizuală online
Tot începând cu data de 11.08.2020, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au implementat aplicația informatică ce permite contribuabililor, persoane fizice, să interacționeze cu fiscul în mediul virtual, pentru înrolarea în Spațiul Privat Virtual, prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuală online), ca și alternativă la celelalte metode utilizate până în prezent pentru înrolarea în SPV. Înainte de a se programa o astfel de sesiune video, persoana fizică trebuie să completeze formularul online de înrolare în SPV (https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/) și apoi să efectueze apoi programarea.
Pași de urmat
Pentru a se programa la o sesiune video în scopul înrolării în SPV, persoana fizică urmează următorii pași: intră pe site-ul ANAF și la „Servicii online” deschide „01 Declarații electronice”; selectează poziția 05 „Programări online-Nou”; selectează „persoane fizice”; dă click pe „Programare online”; în fereastra ce se deschide, completează datele sale de identificare (e-mail,CNP), alege județul Bihor și selectează „Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor-jud. Bihor, mun. Oradea, str. D.Cantemir nr.2B”; bifează căsuța „identificare vizuală on-line (sistem video)”; alege din calendar ziua pentru care solicită programarea.
Urmare a programării făcute, persoana fizică va primi pe adresa sa de email confirmarea datei, orei și minutului (fracțiuni de 30 de minute din oră) pentru care va avea loc sesiunea video. Persoana fizică trebuie să transmită formularul completat și copia actului de identitate. Acest serviciu, ca metodă alternativă de înrolare în SPV de la distanță, se va extinde în perioada următoare și pentru înrolarea în SPV a persoanelor juridice.
„În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public poate formula întrebări cu privire la informaţii ce trebuie să conţină elemente cunoscute de ANAF şi persoana fizică. În situaţia în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SPV se respinge”, precizează ANAF.
Identificare prin notificări
ANAF menţionează că aprobarea înrolării în mediul electronic în SPV a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume utilizator şi parolă, se poate realiza de la distanţă şi prin identificarea cu numerele atribuite următoarelor documente acceptate de aplicaţie: notificarea privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit (emise începând cu data de 5 martie 2018); notificare privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând cu data de 9 octombrie 2017); notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri pentru persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 7 aprilie 2020).
De asemenea, se mai are în vedere notificarea privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă “potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)”, notificare privind nedepunerea în termen a declaraţiei de venit (emise începând cu data de 09.01.2017), notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere (emise începând cu data de 09.01.2017), decizie de impunere – emisă începând cu anul 2013 sau decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii – emisă începând cu anul 2013 sau somaţie – emisă începând cu data de 01.01.2015, respectiv numărul scrisorii primită în anul 2018 de la Ministerul Finanţelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!