Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) şi-a prezentat vineri activitatea din anul trecut. „Cele mai importante realizări au fost implementarea aplicaţiei on-line, prin care cetăţenii au posibilitatea să se programeze pentru depunerea documentelor în vederea eliberării actelor de identitate, reducerea timpului de eliberare a actelor de identitate de la şapte la două zile, implementarea programului on-line de programare a căsătoriilor precum şi înregistrarea naşterilor la Maternitatea Oradea, pentru a nu mai pune mămicile pe drumuri”, a exemplificat Cristian Popescu, şeful SPCLEP Oradea.
Pe primul loc în ţară
Practic, Oradea e pe primul loc în ţară privind promptitudinea eliberării actelor de identitate, procedură care durează în alte oraşe până la 30 de zile.
Cât priveşte programările online, şeful SPCLEP recunoaşte că sistemul a fost preluat de la Debrecen.
Anul trecut, 355 de persoane s-au programat online la ghişeele serviciului pentru eliberarea actelor de identitate. Iar în ce priveşte căsătoriile, 22% din totalul celor 1.552 au fost programate prin Internet. Sperăm ca şi mai mulţi orădeni să apeleze la aceste servicii anul acesta.
Anul trecut s-au eliberat, per total, 27.908 cărţi de identitate. Iar din datele SPCLEP rezultă că în Oradea mai sunt 12.000 de persoane fără acte de identitate valabile. „Unii au obţinut noi cetăţenii în străinătate iar pe alţii nu prea îi interesează. Noi dorim să organizăm o «săptămână a identităţii», în care orădenii să poate să-şi primească noile acte fără să fie amendaţi”, a informat Popescu.
Vin să nască în Oradea
Totodată, din partea Compartimentului Stare Civilă, Olimpia Poşan a precizat că anul trecut s-au înregistrat 5.090 de naşteri şi 2.887 de decese, din care doar jumătate au fost orădeni. Potrivit Olimpiei Poşan, numărul naşterilor şi căsătoriilor au scăzut faţă de 2009. Chiar şi aşa, Casa Tineretului a fost foarte solicitată, întrucât are o grădină pusă bine la punct. „Pentru a atrage cuplurile şi spre Sala Traian Moşoiu din Primărie, am scăzut taxa de închiriere a acesteia de la 350 de lei la 300 de lei”, a completat Cristian Popescu. Pentru cei care vor o nuntă deosebită, un ofiţer al stării civile se poate deplasa pentru a oficia cununia şi în alte locuri, taxa fiind însă de o mie de lei. Ca atare, anul trecut s-au oficiat doar zece astfel de cununii, fie pe terasele unor restaurante sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.
Tot din 2010, la fel ca în toată ţara, cuplurile orădene fără copii pot divorţa şi pe cale administrativă. Primăria înregistrat în ianuarie 18 cereri, solicitanţii având răgaz de gândire de 30 zile.
În 2009 au fost pronunţate 440 sentinţe de divorţ, iar în 2010, 546. Trendul este în creştere, şi datorită faptului că noua legislaţie simplifică procedurile de divorţ.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!