Solicitările pentru pașapoarte noi s-au dublat, la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte din Oradea, iar creșterea coincide cu declanșarea conflictului din Ucraina.
„Ritmul de depunere a cererilor a cunoscut o tendință de creștere de la jumătatea lunii februarie a acestui an. Astfel, comparativ cu anul 2019, s-a dublat numărul solicitărilor de eliberare a pașapoartelor”, a declarat comisarul șef Claudia Varga, șef al Serviciului Public de Pașapoarte.
Potrivit datelor furnizate de instituție, în perioada 14 februarie – 3 martie au fost preluate 2575 de cereri, față de aceeași perioadă a anului 2019, când numărul cererilor a fost de doar 1360. Astfel, personalul de la pașoarte a ajuns să proceseze, în medie, 320 de cereri pe zi, față de 90-100, cât erau procesate înainte.
„Suntem cu programările în avans. Toată țara este în aceeași situație. Creșterea solicitărilor a început la mijlocul lui februarie. Însă nu a fost bruscă, a fost o creștere treptată”, confirmă comisarul șef.
Astfel, cine a încercat să se programeze ieri pentru a-și face pașaportul, a reușit să găsească loc liber abia pe 29 martie.
„Astăzi (n.r. ieri) dimineață mai puteai găsi loc pe 25 martie a spus Claudia Varga.
Ea a explicat că în cazul în care o persoană renunță la programare, locul rămas astfel liber apare pe site în maximum două ore. Totodată, ea precizează că au început să sune la Serviciul de Pașapoarte și locuitori din județele limitrofe, unde se se mai găsesc programări doar în luna martie sau aprilie.
În cât timp se eliberează pașapoartele
Paşapoartele simple electronice se eliberează cu o valabilitate de 10 ani numai pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, de 3 ani pentru minorii sub 12 ani şi de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 si 18 ani.
[eadvert]
Termenul de eliberare al acestor documente este de 5 zile lucrătoare. Paşapoartele simple temporare se eliberează în termen de cel mult 3 zile doar în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic (fiind necesară prezentarea documentelor care determină necesitatea şi urgenţa deplasării persoanei în străinătate).
În celelalte situaţii paşaportul simplu temporar va fi eliberat în termen de 10 zile lucrătoare.
Totodată, paşapoartele simple electronice pot fi trimise la adresa de domiciliu, prin poşta română, la solicitarea scrisă a acestora, serviciile de curierat fiind suportate de către solicitanţi. Această măsură vine în întâmpinarea cetăţenilor, care astfel nu vor mai fi nevoiţi să revină pentru ridicarea documentelor de călătorie.
„Facem precizarea că atât pe platforma www.epasapoarte.ro, cât și pe pagina oficială a Direcției Generale de Pașapoarte se regăsește postat un mesaj prin care cetățenii sunt îndrumați, ca în situația în care nu găsesc locuri disponibile în vederea programării în perioada dorită, să verifice disponibilitatea la serviciile de pașapoarte din județele limitrofe, prin raportare la faptul că cererile de eliberare a pașapoartelor pot fi depuse în țară la orice serviciu de pașapoarte”, se arată într-un comunicat al Serviciului de pașapoarte.
Trimite articolul
Xvin rusiiiiiiiiii ascundetivaaa!! plecati din romaniaaaa
-
Emigrați, emigrați, numa sa emigrați pe undeva pe planeta.
Daca ești vaccinat nu mori
aoleeeeu… cum mai fugim de razboi ? pana ne vine randul la pasaport se termina razboiul .
As vrea un pașaport de călătorie