Muzeografii Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal au primit vizita colegilor de la Muzeum regionu Valašsko din Vsetín, Cehia în cadrul programului Erasmus+.
Programul vizitei a inclus prezentarea expozițiilor permanente ale instituției orădene, participarea la activități de educație muzeală, precum și sesiuni dedicate metodelor de digitalizare a patrimoniului cultural. De asemenea, muzeografilor cehi le-au fost prezentate spațiile de depozitare și strategiile de conservare și evidență a bunurilor culturale mobile, anunţă instituţia muzeală orădeană. Parteneriatul între cele două instituții vizează schimburi de experiență profesională în cadrul proiectelor Erasmus+ și organizarea de expoziții temporare.
„Schimbul de experiență și bune practici constituie o oportunitate valoroasă și ne bucurăm să fim parte a unei rețele europene dedicate educației culturale, promovând excelența în cercetarea, conservare și valorificarea patrimoniului”, spun muzeografii orădeni.
În cadrul aceluiaşi program Erasmus+, muzeografi ai Muzeului Ţării Crişurilor au fost în Cehia. În ianuarie, muzeograful Bogdan Anagnastopol a participat la un program de job shadowing la Muzeum regionu Valašsko din Cehia, axat pe tehnici de scanare 3D a patrimoniului cultural. La fel şi Andreea Pop, Dalida Moga, Amalia Feica și Lucian Mărcușiu din cadrul secției Relații Publice și Expoziții, au avut parte de această experiență, explorând metodologii inovatoare și abordări interdisciplinare menite să optimizeze activitățile educative din cadrul muzeului, aprofundând şi metodele și practicile internaționale privind coordonarea, pregătirea și organizarea expozițiilor muzeale, atât temporare, cât și permanente.
De asemenea, dr. Simona Bala, muzeograf în cadrul secției de Etnografie, a efectuat o vizită de documentare în depozitele de obiecte etnografice ale Muzeum regionu Valašsko din Vsetín, prilej cu care a realizat un schimb de informații privind criteriile de selecție a pieselor destinate unei viitoare expoziții temporare.

Foto: MŢC
Mobilitate de tip job-shadowing la Köln
Această mobilitate face parte din acest program Erasmus + pentru care Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a primit acreditare în domeniul Educaţiei Adulţilor, cu valabilitate 2024-2027.
În cadrul aceluiaşi program Erasmus +, arheologii Gruia Fazecaș și Doru Marta, din cadrul secției Arheologie și Restaurare, participă în această perioadă la o mobilitate de tip job-shadowing la Institutul de Pre și Protoistorie al Universității din Köln (Germania), unde au explorat cele mai recente metode de cercetare arheologică noninvazivă.
Activitățile au inclus: demonstrații de scanare geomagnetică cu aparatură de ultimă generație, care permite detectarea structurilor subterane fără intervenție directă, prezentarea noilor tehnici de digitizare a informațiilor arheologice – esențiale pentru conservarea și analiza eficientă a datelor, schimburi de bune practici privind abordarea cercetării siturilor arheologice, în conformitate cu metodologia aplicată de specialiștii din Köln.
De asemenea, şi Adrian Buzaș, din cadrul secției Relații Publice și Expoziții se află la Institutul de Pre și Protoistorie al Universității din Köln. În cadrul acestei experiențe, el este implicat în activități precum designul expozițional, digitizarea obiectelor de patrimoniu și realizarea de copii digitale 3D, contribuind astfel la conservarea și accesibilizarea patrimoniului cultural. O oportunitate valoroasă, care îmbină tehnologia, creativitatea și patrimoniul într-un mod inovator.

Foto: MŢC
Citiți principiile noastre de moderare aici!