S-a lansat sesiunea pentru depunerea programelor de promovare a vinurilor în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023.
Programele se întocmesc cu respectarea cerinţelor şi formatului din „Ghidul solicitantului – Măsura de promovare a vinurilor”, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 261/04.04.2019 şi se transmit la MADR în sesiune continuă, până la data de 15 iunie 2023.
Promovare
Acţiunile de promovare a vinurilor au ca obiect produsele de calitate, destinate consumului direct, pentru care există oportunităţi privind exportul sau posibilitatea unor noi pieţe de desfacere: vinuri cu DOC, IG sau vinurile pentru care se indică soiul viţei-de-vie.
Tipurile de acţiuni eligibile pentru acordarea sprijinului financiar în cadrul programelor de promovare în ţările terţe sunt: relaţii publice, acțiuni de promovare sau de publicitate, care vizează în mod special standardele înalte ale produselor europene, participarea la evenimente, târguri sau expoziţii de importanţă internaţională, campanii de informare, studii ale noilor pieţe, necesare pentru extinderea piețelor de desfacere şi studii de evaluare a rezultatelor acţiunilor de informare şi promovare.
Costurile de personal pot fi considerate eligibile dacă sunt direct legate de programul de promovare, fiind ocazionate de furnizarea de servicii specifice pentru pregătirea, implementarea sau gestionarea programului respectiv, inclusiv pentru evaluarea sa. Acestea includ personalul contractat de beneficiar în mod special pentru punerea în aplicare a programului de promovare, precum şi costurile aferente cotei de ore de lucru alocate programului de promovare de către personalul permanent al beneficiarului. Beneficiarul trebuie să furnizeze documente justificative care să stabilească detaliile lucrărilor efectiv realizate în legătură cu fiecare acţiune implementată.
Costurile generale în regim forfetar nu pot depăşi 4% din costurile totale directe de realizare a programelor. Cu toate acestea, costurile efective ale acţiunilor executate direct de către beneficiar nu sunt luate în considerare la calcularea costurilor generale. Costurile generale pot fi admise doar în măsura în care totalul efectiv al costurilor realizării acţiunilor, care este utilizat ca bază pentru calcularea ratei forfetare, poate fi verificat.
TVA nu este eligibilă pentru finanţare din FEGA, cu excepţia TVA nerecuperabilă, atunci când este suportată în mod real şi definitiv de beneficiari, alţii decât persoanele neimpozabile prevăzute la art. 13 alin. (1), primul paragraf din Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. Pentru ca TVA nerecuperabilă să fie eligibilă, un contabil autorizat sau un auditor statutar al beneficiarului trebuie să demonstreze că suma plătită nu a fost recuperată şi că este înregistrată ca o cheltuială în conturile beneficiarului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!