UPDATE: IPJ Bihor a transmis că, în urma evenimentului de la „grădinița” privată din Cartierul Europa, a fost demarată o anchetă pentru vătămare corporală.
„A fost o situație puțin spus particulară, în sensul că a venit în stop-cardio respirator. A aspirat bucățica de măr în timp ce mânca. Că a mușcat dintr-un măr mare, că a fost mărul mai mărunțit, nu știu, dar l-a aspirat și probabil că a făcut un bronho-spasm, urmat de stop respirator și după care stop cardio respirator”, explică ORL-istul.
Acesta menționează că starea micuțului s-a îmbunătățit ușor, oferind o rază de speranță într-un moment critic.
„Este tot în stare critică. Când o să răspundă la stimuli, nu știm. E în continuare intubat, ventilat mecanic. Colegii mei de la ATI au observat o ușoară revenire, în sensul că a început să funcționeze diureza. Colegii de la ATI iau aceasta ca un semn bun, promițător. E sondat. Are diureză, aceasta înseamnă că și-a recăpătat funcția renală. Nu știm însă cât e de afectat creierul. Așteptăm să vedem. Nu putem să spunem nimic, pentru că se poate întâmpla orice cu el, de la oră la oră. Starea sa este incertă, critică”, a spus medicul Venter.
Bonhoscopie
Corpul străin care a blocat căile respiratorii ale copilului a fost scos prin bronhoscopie rigidă.
[eadvert]
Până în urmă cu câțiva ani, Oradea avea probleme pe partea de aparatură de extragere a corpurilor străine, iar pacienții, în special copiii, erau trimiși la Cluj în astfel de situații.
Între timp, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea a depășit dificultățile anterioare legate de aceste intervenții.
„Am avut acest minus până în urmă cu câțiva ani, însă am achiziționat aparatura de care avem nevoie și am trimis medicii la formare. Nevoi sunt tot timpul, încercăm să le acoperim”, a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea.
Un medic de la unitatea medicală de pe Coposu a confirmat că, deși există încă câteva neajunsuri, acestea sunt gestionate eficient, iar echipa medicală a reușit să facă față situațiilor de urgență.
În cazul tragic de ieri, corpul străin a fost extras cu ajutorul bronhoscopiei rigide.
„Mai sunt minusuri, dar se completează din mers.Până acum ne-am descurcat. De personal, ar mai fi nevoie. Dacă și azi (ieri, n.r.) s-a putut lucra, înseamnă că stăm bine. S-a lucrat și până acum. În cazul de urgență majoră, cum a fost cazul de astăzi (ieri – n.r.), a trebuit să intrăm. S-a scos corpul străin cu bronhoscopie rigidă”, a apreciat medicul Venter.
Trimite articolul
XLa un copil asa mic mărul în combinație cu eventual biscuiți se da prin răzătoare și apoi se oferă copiilor în nici un caz nu se oferă bucăți sau un mar și nu se procedeaza asa degeaba sa separam ca micuțul are zile și scăpa teafăr…