Elena Vidican, Sebastian Ghebu, Laura Georgiana Baicu, Ungur Dorina, Victoria Lăzău, Călin Lăzuran, Giulia Iluţa, Broştean Răzvan Bogdan, Blidar Horica, Sergiu Iova, Oniga Olimpia şi Anton Carmen Monica. Dascăli şi elevi din Tinca protagonişti ai unui film a cărui subiect e unul sensibil: dependenţa de alcool a unei mame, în paralel cu dependenţa de droguri a fiicei. Pe scurt: „Iubire târzie”, un film a cărui premieră a avut loc pe 17 mai la Căminul Cultural din Tinca. „Ne pregătim deja pentru «Iubire târzie» II. În general, reuşim să scoatem un film pe an, fiindcă e multă muncă. Pentru prima parte a acestui film am lucrat din octombrie 2014 până în mai 2015. Am filmat la Arieşeni, Tinca, în Budapesta, la Balaton. Acum ne pregătim pentru premiera piesei de teatru «Ciao Italia», care va avea loc în iunie”, spune profesorul Iuliu Orban, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Nicolae Jiga”. Trupa de teatru Actori Amatori Tinca a fost înființată ca urmare a câștigării proiectului Cultivarea Culturii Locale prin teatru – în anul 2013. „Observând talentul actoricesc al multora dintre elevi, m-am gândit să înființez o trupă de teatru local, pentru a oferi momente de cultură și relaxare consătenilor noștri. Acestea sunt motivele pentru care am decis să particip la competiția «Idei din Țara lui Andrei», dorind să dotez Căminul Cultural cu cele necesare – audio, lumini și decoruri. Cu elevii cu talent actoricesc ai clasei mele, precum şi cu unii profesori talentaţi ai şcolii noastre, am realizat/ regizat, mai multe piese de teatru – Fetiţa cu chibrituri, Fuga în Egipt, Preţul dragostei şi Cenuşăreasa”, povestea profesorul Iuliu Orban.
„Ciao Italia”, premiera pe 17 iunie
Trupa de actori de la Tinca din care pe lângă elevi fac parte o educatoare, o învăţătoare, o profesoară de engleză-franceză şi o funcţionară de la Centrul zonal s-a înfiinţat în mod fericit tocmai după reparaţiile aduse Căminului Cultural din Tinca, după aproximativ 20 de ani, timp în care s-a deteriorat considerabil. „Observând nevoia cetățenilor tincani de a participa la evenimente culturale, m-au determinat să demarez acest proiect, prin intermediul căruia doresc să înființez o trupă de teatru, formată din persoane talentate, dornice să realizeze spectacole de teatru consătenilor lor; doresc să dotez acest cămin cultural cu toate cele necesare desfășurării în condiții normale a tuturor pieselor de teatru pe care le vom interpreta cu trupa nou înființată. Pentru acest lucru, Căminul Cultural trebuie dotat cu decoruri, sonorizare și aparate de lumină specifice oricărui teatru”, este intenţia dascălului Iuliu Orban. Una dintre punctele tari care au fost în favoarea proiectului profesorului de biologie atunci când a căutat susţinere financiară a fost faptul că a demonstrat că este sustenabil.
„Ca urmare a dotării Căminului Cultural cu aparatura minimă necesară vom putea realiza activități cultural artistice mai impozante și mult mai atractive; trupa de teatru format va putea realiza spectacole locuitorilor comunei, iar din sumele de bani obținute în urma vânzării biletelor, vom putea întreține Căminul Cultural și ne vom putea gospodări singuri”, este argumentul dascălului. „Din biletele vândute la premiera filmului «Iubire târzie» am reuşit să facem decorurile pentru premiera de teatru din 17 iunie, care se numeşte «Ciao Italia». În mare parte ne autofinanţăm în toate proiectele noastre, mai sunt şi oameni care înţeleg demersul nostru şi fac donaţii, ne-a mai ajutat şi şcoala”, a explicat profesorul Iuliu Orban.
De ce se implică un dascăl de biologie în viaţa culturală a comunităţii? „Nevoia comunității din Tinca de a avea o viață culturală prosperă este motivul pentru care mă implic. Pentru a vedea o piesă de teatru, tincanii trebuie să călătorească până la Oradea, care este la 40 kilometri de localitate, deoarece trupele teatrale evită să presteze spectacole în judeţ. Acum, tincanii pot viziona piese de teatru în satul lor”, spune dascălul cu mândrie.
Din repertoriul Trupei de teatru din Tinca fac parte numeroase spectacole: „Cititorul de contor”, premiată cu locul II la Târgu Lăpuş, premiul III la Oradea şi cu o menţiune la Piteşti, „Leagănul amintirilor” şi „Pe aripile valsului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!