Potrivit unui proiect de lege adoptat marți, 27 octombrie 2020, de către Camera Deputaților, agenții economici care susțin învățământul profesional – dual vor avea mai multe beneficii. Astfel, profitul reinvestit pentru susținerea învățământului profesional – dual prin asigurarea pregătirii practice a elevilor, asigurarea burselor elevilor, precum și a cheltuielilor pentru formarea de calitate a elevilor va fi scutit de impozit.
[eadvert]
De asemenea, cheltuielile de sponsorizare și mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, se vor scădea din impozitul pe profit.
Microîntreprinderile care acordă burse elevilor din sistemul profesional – dual vor scădea sumele sumele aferente din veniturile microîntreprinderilor până la nivelul de reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pe trimestrul în care au datorat sumele respective.
Proiectul de lege a fost inițiat de mai multe partide și vrea să rezolve într-o mică parte situația învățământului profesional – dual.
„Situația actuală a învățământului profesional românesc este una sumbră, din perspectiva lipsei formărilor profesionale de calitate care să țină pasul cu dinamica pieței muncii și a cerințelor pe care le presupune desfășurarea activităților economice”, arată inițiatorii proiectului.
„Conceptul de învățământ profesional – dual nu reprezintă o modalitate de privatizare a educației ci, mai degrabă, face trimitere la nevoia unei sincronizări între cererea de pe piața forței de muncă și oferta de resursă umană, ca rezultat al formării profesionale realizate de învățământul profesional – dual”, se spune în expunerea de motive.
Toate aceste măsuri țin de politica fiscal-bugetară națională de susținere a învățământului și creștere a forței de muncă calificată. Astfel de măsuri nu intră în sfera ajutorului de stat, Comisia Europeana statuând că stimulente fiscale pentru susținerea formării/educației nu sunt considerate ajutor de stat, ci măsuri fiscale generale de care beneficiază toți operatorii economici. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat de președinte.
În Bihor
Demersurile pentru realizarea învățământului profesional – dual în județul Bihor au început în urmă cu trei ani, prin Asociația Firmelor Bihorene (AFB). „Am început cu o clasă de 14 elevi și azi avem 80 de elevi în învățământul profesional – dual în meseriile de mecanic auto, electrician auto și tâmplar. Pentru anul viitor vrem să mai facem clase de constructori și tapițeri”, ne-a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al AFB.
Referitor la scutirea de profitul reinvestit în învățământul profesional – dual, Radu Silaghi este de părere că ele sunt foarte importante și binevenite. Cu condiția ca pandemia să nu se extindă și să ajungem la o criză economică. „Nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla atunci, când firmele ar trebuie să dea oameni afară, nu să mai primească elevi în învățământul profesional – dual”, a precizat directorul executiv al AFB.
Citiți principiile noastre de moderare aici!