Profesorul de fizică Ilie Rus de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș a fost distins miercuri seara cu premiul Mentor în Educație. Eveniment de elită, Gala Premiilor Mentor în Educație a fost organizată de Fundația pentru Comunitate și MOL România.
[eadvert]
Invitat de onoare la evenimentul de miercuri a fost Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena (din 1992 până în 2010). Timișoreanul a fost provocat să le vorbească invitaților despre mentorat și să interpreteze o arie dintr-o operă, fiind acompaniat la orgă de un artist de la Centrul Reformat din Timișoara.
„Mentorii mei, printre care fondatoarea Operei din Timisoara, Aca de Barbu, timisoreanul Sigismund Wiener, precum și foștii mei profesori de la Facultatea de Mecanică din Timișoara, m-au ajutat să pornesc pe o cale a realizărilor. Am parcurs această cale, încercând să întorc câte ceva din cele primite și realizate, către tineri, către discipolii mei. Astfel, în câteva decenii am devenit și eu mentor pentru unii, înfăptuind parcursul firesc al vieții, învățând și împărtășind”, a declarat Ioan Holender.
Printre invitați s-au numărat și alte personalități recunoscute în domeniul educației și al formării profesionale.
La ediția din acest an a Galei Mentor în Educație (a XIII-a) au fost nu mai puțin de 238 de nominalizări. Zece profesori și antrenori de excepție au ajuns în finală și au fost premiați în semn de apreciere pentru că au descoperit, susținut și modelat caractere.
Arhitectul destinelor
Unul dintre arhitecții unor povești de succes este profesorul Ilie Rus, de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș. Timp de mai bine de patru decenii, profesorul Rus a schimbat în bine viețile a zeci de generații de elevi de la colegiul beiușean. De altfel, nominalizarea a venit chiar din partea unei foste eleve pe care dascălul a pregătit-o și care a fost admisă cu notă maximă la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar și la o universitate din Franța.
Foștii elevi ai profesorului din Beiuș au devenit oameni de succes: medici, fizicieni, ingineri, profesori etc.
Chiar dacă s-a pensionat, elevii îl caută și acum și îl solicită să-i ajute și să-i pregătească pentru diferite examene și concursuri. Chiar și în perioada Pandemiei, profesorul Ilie Rus a ținut cursuri online și i-a ajutat pe tinerii care i-au solicitat sprijinul.
În cadrul Galei, profesorul bihorean a spus că centrul vieții și activității sale au fost și sunt elevii.
„Strălucirea unei comete are o sursă: Soarele. Și strălucirea activității mele are o sursă: elevii mei. Iar acest premiu, dacă îmi este permis, revitalizează strălucirea activității mele. Mulțumesc MOL România și Fundația pentru Comunitate pentru această onoare”, a spus în cadrul Galei profesorul Rus.
„Anual sunt premiați zece mentori, dascăli prin excelență, care au avut un rol marcant în viața discipolilor lor. Pe lângă diploma și trofeul Mentor, realizat special de către artistul plastic Ioan Nemțoi, fiecare profesor a fost recompensat și cu un premiu în valoare de 8.000 de lei. Prin acest program recunoaștem și încurajăm performanța pentru toți cei care au contribuit la formarea unor generații întregi de tineri. Ne dorim ca valorile autentice să fie puse în valoare, în centrul vieții și activității comunităților în care ne desfășurăm activitatea”, a spus Imre András, directorul Fundației pentru Parteneriat, sufletul acestei manifesfări.
Premiul profesorului din Beiuș i-a fost înmânat de Camelia Ene, CEO și Country Chairman MOL România, respectiv jurnalista Brândușa Armanca, membră a juriului.
„Credem că educația este esențială pentru o țară care se dezvoltă armonios, iar profesorii nu primesc, din păcate, recunoașterea publică pe care o merită. MOL România dorește să aducă în atenția tuturor acei dascăli, care datorită muncii susținute, au influențat în bine viața tinerilor. Anual, prin Premiile Mentor, recunoaștem excelența în educație, dar și efortul pe care îl depun profesorii și antrenorii pentru a forma caractere și cariere. Deși acordăm un număr limitat de premii, știm că în România sunt mulți profesori care își pun întreaga energie și pasiune în slujba lor și sperăm că îi vom regăsi printre propunerile făcute de elevi sau părinți pentru ediția următoare”, a declarat Camelia Ene.
Cei zece profesori și antrenori premiați în acest an au fost selectați de către un juriu propus de Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate dintre 238 de nominalizări din toată țara, primite în perioada mai – decembrie 2022 din partea elevilor, părinților, foștilor elevi sau colegi. Asemănător edițiilor precedente, numărul nominalizărilor a depășit cu mult numărul de premii care se acordă, însă nominalizările pot fi actualizate și depuse din nou pentru edițiile viitoare, până la 31 decembrie 2023.
„Fiecare nominalizare ne aduce bucuria întâlnirii cu dascăli minunați și cu discipoli deosebiți care împreună creează valori călăuzitoare. Fiecare nominalizare ne duce în apropierea valorii și frumosului creat de adevărații mentori. Astfel încurajăm pe cei care nu regăsesc numele persoanelor nominalizate printre cei premianți, să-și revizuiască nominalizările și să depună la edițiile următoare. Formularul de nominalizare se găsește pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, iar evaluarea nominalizărilor depuse se bazează în primul rând pe informațiile, relatările și detaliile transmise prin aceste nominalizări”, a declarat András Imre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!