Prof. univ. dr. Igor Șarov, rector al Universității de Stat din Chișinău, va susţine la Oradea Conferința „Cultura memoriei în Republica Moldova și Ucraina: Identitate națională între narațiuni concurente și moștenirea sovietică”. Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea – Chișinău, și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Întâlnirea publicului orădean cu profesorul Igor Şarov va avea loc vineri, 25 octombrie, de la ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). Vor lua, de asemenea, cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea. Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri.
„Evenimentul propune o analiză complexă și profundă a modului în care identitatea națională în Republica Moldova și Ucraina este influențată de narativul concurent între trecutul sovietic și noile tendințe de consolidare a unui discurs identitar independent, în contextul geopolitic actual”, anunţă organizatorii.
Igor Șarov este profesor, istoric, editor și politician din Republica Moldova, doctor în istorie. A fost viceministru la Ministerul Culturii în 2013-2017, iar în 2017-2019 a deținut funcția de secretar general de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Igor Şarov a publicat peste 100 de articole ştiinţifice, studii, monografii (unele în colaborare), culegeri de documente, care au văzut lumina tiparului la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Moscova, Manchester şi în alte oraşe. A fost membru al Comisiei naţionale pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist (2010).
Trimite articolul
XNU VREM RUSI IN ORASU NOSTRU
-
crestin adevarat……este orasul tau? Eu cunosc foarte multi oameni care se numesc Rus…ce facem cu ei?