Cadrele didactice din Bihor şi studenţii care învaţă la Universitatea din Oradea vor intra, joi, 22 aprilie, în grevă generală. Profesorii sunt nemulţumiţi că revendicările nu le-au fost soluţionate.
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sunt nemulţumiţi de diminuarea veniturilor salariale, că sumele destinate cheltuielolor de personal, stabilite pe baza standardelor de cost pe elev, nu sunt suficiente pentru anul 2010 şi de reducerea a 15.000 de posturi. Nici profesorii universitari şi nici studenţii care studiază la Universitatea din Oradea nu vor să intre joi la cursuri. Protestul lor va fi organizat în semn de solidaritate cu cei din învăţământul preuniversitar, dar mai ales pentru că sunt nemulţumiţi de proiectul Legii Educaţiei Naţionale, propus de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Reprezentanţii Inpsetoratului Şcolar Judeţean Bihor susţin că greva generală de joi nu va afecta desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat.
„BAC-ul se va desfăşura normal. Profesorii care sunt în comisia de examinare ne-au anunţat că nu fac grevă. Mâine (azi – n.r.) vom şti exact numărul profesorilor care intră în grevă”, a declarat Ramona Bacter, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor./p. 4 C.D.
„Niciuna din revendicările noastre nu au fost soluţionate. Astfel, vom continua acţiunile de protest conform calendarului stabilit de comun acord cu cele patru sindicate din învăţământ (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ Bihor, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Alma Mater – n.r.)”, a declarat Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sunt nemulţumiţi de micşorarea veniturilor salariale, ca urmare a sistării plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă şi de faptul că sumele destinate cheltuielilor de personal, stabilite pe baza standardelor de cost pe elev, nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010.
O altă nemulţumire este legată de Ordonanţa nr. 114/2009, prin care, din 1 septembrie 2010, vor fi reduse în jur de 15.000 de posturi în învăţământul preuniversitar.
Solidaritate
Nici profesorii universitari nu vor să intre joi la cursuri.
„Noi ne solidarizăm cu dascălii din învăţământul preuniversitar, care sunt cei mai nepăstuiţi. De asemenea, vom protesta faţă de schimbările preconizate în proiectul Legii Educaţiei Naţionale, propus de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, faţă de legea unică de salarizare şi faţă de legea 221/2008, cu privire la majorările salariale de până la 38%”, a spus Gheorghe Ionescu, liderul Sindicatului Corpul Profesional Universitar.
„Protestăm împotriva adoptării acestei legi care va permite politizarea excesivă a instituţiilor de învăţământ şi care desfiinţează autonomia universităţilor. O altă nemulţumire este legată de pierderea unor drepturi salariale, cum ar fi sporul de doctorat şi cel pentru toxicitate”, a mai spus Ionescu.
„Să respingă legea!”
Studenţii orădeni susţin acţiunile sindicatelor din învăţământul superior.
„Încercăm să atragem atenţia, în mod paşnic, asupra problemelor cauzate de proiectul legislativ, care se află pe masa de lucru a Parlamentului României. Pe această cale, îi îndemn pe toţi studenţii din Universitate să se alăture demersului Uniunii Naţionale a Studenţilor din România”, a declarat Adrian Dume, preşedintele Studenţilor în Senatul Universităţii din Oradea, sfătuind toţi studenţii orădeni să urmeze exemplul profesorilor şi să nu meargă joi la cursuri.
„Atenţionăm asupra riscului comasării universităţilor, a implementării unui sistem în care studenţii îşi pot pierde locul la forma fără taxă, indiferent de rezultatele lor la învăţătură, un sistem în care studenţii nu vor avea niciun cuvânt de spus şi în care nimeni nu îi va putea apăra de abuzurile unei conduceri venite din afara universităţii, interesată numai de veniturile proprii şi nu de destinul instituţiei respective de învăţământ’’, a mai spus Dume.
„Ne-am săturat ca Ministerul Educaţiei să nu ţină cont de drepturile noastre şi de demersurile de amendare a proiectului Legii Educaţiei Naţionale. Nu acceptăm să fim daţi de o parte”, a conchis Dume, care îi îndeamnă pe parlamentarii români să respingă Legea Educaţiei, pentru că – spune el – este greu să repari prin amendare un act care este prost întocmit.
Crina Dobocan
Studenţii orădeni, în grevă de avertisment
Citiți principiile noastre de moderare aici!