Audierea a fost făcută în urma contestațiilor depuse de cadrele didactice cărora li s-a desfăcut contractul de muncă și a membrilor Comisiei care s-a ocupat de examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, care s-au trezit cu salariile diminuate cu 10-15% pe o perioadă de trei până la șase luni.
Comisia de Disciplină ISJ Bihor s-a întrunit pentru a-i audia pe profesorii dați afară în cazul fraudei la bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei. Audierea cadrelor didactice s-a desfășurat pe tot parcursul zilei de vineri și a durat mai bine de 10 ore. Un aspect li s-a părut bizar profesorilor chemați la audieri. Aceștia nu au înțeles de ce Consiliul de Administrație al Inspectortului Școlar s-a întrunit înaintea desfășurării audierilor în cadrul Comisiei de Disciplină. „Întrunirea Consiliului de Administrație nu are legătură cu Comisia de Disciplină. Ședința Consiliului de Administrație s-a ținut conform calendarului instituției și nu datorită audierilor profesorilor în Comisie”, a ținut să lămurească situația Alin Florin Novac-Iuhas, inspector școlar general, al ISJ Bihor.
Din cei 9 profesori supraveghetori propuși pentru desfacerea contractului de muncă au fost audiați doar 6, doi au fost repuși pe funcție și unul se află în concediu de maternitate. „Comisia de Disciplină nu a luat încă nici o hotărâre în privința contestațiilor depuse de profesorii dați afară în urma fraudării examenului de bacalaureat de la Colegiul Tehnic din Ștei. Eu nu am fost vineri la Inspectorat, însă din câte știu au fost audiați profesorii supraveghetori și membrii Comisiei care s-au ocupat de organizarea examenului de bacalaureat la acea instituție. În următoarele zile Comisia de Disciplină va lua o hotărâre în privința contestațiilor depuse de cei audiați”, a precizat inspectorul general, al ISJ Bihor.
La audiere profesorii dați afară au fost însoțiți și de avocatul Kolozsi Arpad, cel care a fost angajat să-i reprezinte și în instanță. Acesta i-a însoțit pe fiecare în sală, la audierea Colegiului de Disciplină. Avocatul a avut altă părere față de cea a inspectorului școlar general al ISJ în privința audierilor din cadrul Comisiei de Disciplină. „Având în vedere anumite date incomplete pe care Comisia le avea la dispoziție, am solicitat încă o audiere a mai multor martori, considerați factori de decizie importanți în cazul desfacerii contractului de muncă a celor șase profesori acuzați de fraudare a examenului de bacalaureat. Membrii Comisiei au hotărât stabilirea unei noi întâlniri de audieri a martorilor solicitați de noi. Nu s-a hotărât o dată exactă, însă vom fi chemați când va avea loc”, a precizat Kolozsi Arpad.
Prefesorii nemulțumiți ne-au declarat în cor „vom merge până în pânzele albe pentru a ne dovedi nevinovăția. Vom deschide proces și ne vom judeca cu ei dacă altfel nu se poate. Nu vom face jocurile nimănui. Aici ne referim la unii inspectori școlari din cadrul ISJ Bihor, care mai întâi ne-au condamnat și sancționat și abia după aceea ne-au chemat la judecată. Așa ceva nu e posibil. E bătaie de joc. Ei cred că noi ne-am aliat toți profesorii supraveghetori să îi ajutăm pe elevi să copieze? Cred că nici unul din noi nu s-a gândit la așa ceva. Avem familii și cred că nici unul din noi nu s-a gândit un moment să-și pericliteze locul de muncă”. Aceștia au mai afirmat că „duminică (la trei zile după examen) am fost chemați la ISJ. Ni s-a cerut într-un mod ferm și ilogic să fim la Inspectorat în 25 de minute, de la Ștei la Oradea. Când am ajuns la Inspectorat cei de aici, nu vrem să dăm nume, au vorbit foarte urât cu noi, fără să aibă toate datele la dispoziție, despre ce și cum s-a întâmplat. S-au purtat ca niște zbiri, ca pe vremea comunismului”.
La Colegiul de Disciplină au fost chemați pentru audieri și membrii Comisiei de bacalaureat de la Centrul 309, Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei. Aceștia fiind nemulțumiți de faptul că li s-au tăiat din salarii între 10 și 15% pe perioade cuprinse între trei și șase luni. „Decizia e injustă. Noi considerăm că ne-am făcut datoria așa cum trebuie. În consecință nu vedem de ce trebuie să suferim. Noi am asigurat toate premisele desfășurării examenului de bacalaureat”, au spus aceștia. Potrivit metodologiei, sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă. Lucru care s-a și întâmplat în cazul celor 6 profesori supraveghetori.
Fără BAC și fără loc de muncă
Totul a început în luna iulie cu frauda la bacalureat, de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, unde în 10 din cele 14 săli, profesorii asistenţi ar fi fost înregistraţi permiţându-le candidaţilor să copieze şi chiar ajutându-i. Ca urmare 108 elevi nu au luat examenul de bacalaureat, iar 6 cadre didactice au rămas fără loc de muncă. Sesizarea de fraudă ar fi venit de la o profesoară din Timiş, judeţ în care s-a făcut corectarea lucrărilor de la elevii din Bihor.
Aceasta a sesizat Ministerul Educaţiei, că nu mai puțin de 42 de lucrări la matematică parvenite de la Colegiul Tehinc Unirea din Ştei sunt aproape identice. În luna august ISJ Bihor a anunțat măsurile luate de Comisia de Cercetare Disciplinară referitor la frauda examenului de bacalaureat de la Colegiul Tehnic Unirea din Ștei. Astfel, în urma raportului, la 9 cadre didactice le-a fost desfăcut contractul de muncă, pe motive disciplinare. La 13 profesori li s-au diminuat salariului cu 15%, la 11 dintre ei pe o perioadă de șase luni, iar la două cadre didactice pentru trei luni. Cinci profesori vor pleca acasă timp de trei luni cu salariul diminuat cu 10% și doar un singur cadru didactic a primit un avertisment.
Consecințele fraudării BAC-ului
În Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat se arată că, “în cazul candidaţilor care au beneficiat de informaţii, documente sau alte forme de sprijin, obţinute pe cale frauduloasă, prin intermediul cărora le-a fost facilitată rezolvarea subiectelor, situaţii constatate de organele în drept, sunt eliminaţi din examen”. Dacă este constatată frauda, lucrările sunt anulate iar candidaţii sunt eliminaţi din examen, fără a ava dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceştia vor relua integral examenul de bacalaureat, doar în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi.
În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică 152 de elevi, iar proba de istorie 39 de elevi. La cererea ministrului Educației, Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei. De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!