Pentru că încă nu s-a implementat o materie care să informeze elevii despre riscurile și urmările consumului de droguri, platforma educațională Super Școala, în colaborare cu asociația Teen Challenge Smart, au publicat două cursuri antidrog, complet gratuite. Primul este dedicat profesorilor și părinților, iar cel de-al doilea, adolescenților. Aceste materiale sunt realizate în format video, disponibile permanent pe platformă și pot fi reluate oricând.
„Pentru profesori și părinți: Acest curs se adresează exclusiv adulților și este conceput pentru a vă oferi instrumentele necesare pentru a sprijini eforturile de prevenție în școli și acasă. Sunt prezentate modalități de comunicare eficientă cu tinerii, recunoașterea semnelor de avertizare și crearea unui mediu sigur și de susținere. Pentru adolescenți și preadolescenți: Cursul nostru pentru elevi abordează teme precum impactul drogurilor asupra sănătății și dezvoltării lor, tehnici de rezistență la presiunile sociale și importanța luării deciziilor sănătoase. Cursul poate fi prezentat la orele de dirigenție sau vizualizat de elev individual”, se arată pe site-ul citat.
În ceea ce privește județul Bihor, inspectorul școlar general, Horia Abrudan, ne-a declarat că nu a implementat acest curs, deoarece IȘJ colaborează cu instuțiile statului pentru acest gen de situații. Cei de la Super Școala ne-au comunicat însă, că inclusiv profesorii și părinții din județul nostru se implică și sunt interesați de aceast curs.
Nu au însă o statistică exactă, „avem însă un formular de feedback, opțional, care poate fi completat de către cadrele didactice care au parcurs cursul de Prevenire și identificare a consumului de droguri. Verificând datele din acest formular de feedback, completat până în prezent de către 324 de profesori din toată țara, 15 au precizat județul Bihor, ceea ce, ca procent din numărul total de răspunsuri, înseamnă 4,63%. Un procent bun comparativ cu alte judete”, ne-a transmis ONG-ul.
Potrivit sursei citate, județul Bihor se află pe locul 8 pe țară, la numărul de profesori care au urmat acest curs.
Prevenția, materia la școală
Aproximativ 10% dintre elevii din România consumă sau, macar au încercat o dată în viață, substanțele interzise. Un studiu realizat de către ESPAD (Școala privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite), finalizat în anul 2020, demonstrează că în România, consumul oricărui tip de drog ilicit este de 9,5% în rândul elevilor de 16 ani.
[eadvert]
Cea mai mare rată de consum o are canabisul (8,7%), urmat de inhalante (2,8%), și, nu în ultimul rând, cocaină (1,8%) și calmantele fără prescripție medicală cu efecte psihoactive (1.7%). Printre preferințele tinerilor se află și LSD (1,7%), ecstasy (1,2%) și heroină (0,7%). Deși, conform aceluiași studiu, România se află sub media din Europa la consumul de droguri în rândul elevilor, procentajul este în continuă creștere.
În acest context, autoritățile au decis că trebuie să caute soluții să-i țină la distanță pe elevi de această tentație, astfel că au propus, anul trecut, introducerea în școli a unei materii prin care profesorii să poată preda și explica riscurile traficului și consumului de droguri, însă răspunsul Ministerului Educației a fost incert.
„Există o serie de tematici obligatorii. Așa este. Unele dintre ele vizează prevenția, în ceea ce privește adicțiile, prevenția în contextul mai larg al educației pentru sănătate. Atunci când planurile-cadru pentru liceu vor fi finalizate vom avea și această integrare a tematicilor obligatorii în disciplinele pe care elevii le vor parcurge. Unele tematici poate se pretează pentru un număr mai mare de ore, altele pentru un număr mai mic și trebuie să gândim un sistem în care să facilităm și modularizarea, în funcție de vârsta copilului, în funcție de nevoia de informare”, a declarat ministrul Ligia Deca, cu privire la această inițiativă.
De asemenea, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a propus testarea antidrog a elevilor care prezintă un comportament caracteristic consumului de droguri în școli de către un personal calificat și doar cu acordul părinților.
„Ca element de noutate, intenționăm să constituim grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ, formate din reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai unității de învățământ, precum și asociații de părinți și elevi”, a declarat Predoiu.
Acest lucru a fost discutat și de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care subliniaza faptul că testarea ar trebui făcută individual, cu acordul părinților sau al elevilor majori. „Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus. Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate”, a precizat sursa citată. Adolescența este perioada în care tinerii copleșiți de ceea ce se întâmplă în jurul lor, caută un „ajutor” pentru a relaționa mai bine, de a evada, de a uita de probleme, de a se afirma și a comunica, iar drogul pare, uneori, singura, dar și cea mai bună soluție în cazul adolescenților care se simt singuri și neînțeleși.
Lista drogurilor ilicite consumate de către adolescenții români
- Canabis – 8.7%
- Inhalante – 2.8%
- Cocaină – 1.8%
- Calmante cu efecte psihoactive – 1.7%
- LSD – 1.7% 6. Ecstasy – 1.2%
- Heroină – 0.7%
- Metamfetamină – 0.6%
- Amfetamină – 0.5%
Trimite articolul
XTigara si Alchoolul, Zaharul de ce nu apare in lista? Sunt drogurile cele mai dependente, si distrug viata oamenilor in cea mai mare masura.
-
Bah desteptule, si slanina ucide. Si prostia ucide.Si sarea ucide.
-
Tu esti vegetarian ?
Tii la ierburile pe care le fumezi ?
Ca asa se intelege.
Iar profesorii sunt interesati de aceste cursuri deoarece au si ei copii care si-o baga pe sub nas sau prin vene.
Exact ca tine.