Activitatea didactică din anul universitar 2015/2016 a conf. univ. dr. Theodore Coresi şi a lect. univ. dr. asoc. Catarina Lal a fost contestată de un grup de studenţi din anii I-III de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii din Oradea.
Nemulţumiţi de faptul că cele două cadre didactice nu şi-au ţinut orele de curs/seminar la disciplina ,,Lied-Oratoriu’’, în conformitate cu planul de învăţământ al specializării Canto, anul III, studenţii orădeni au făcut o sesizare Senatului Universităţii din Oradea, prin care cer să se aplice sancţiuni prevăzute de regulamente.
Studenţii acuză că dascălii au ţinut doar un număr nesemnificativ de ore, fără a se ţine cont de orar, existând astfel cursuri/seminarii ţinute de cei doi profesori profesori suprapuse cu alte ore.
,,Multe ore de curs/seminarii au avut loc sâmbăta şi duminica, la ore improprii pentru studiu, având în vedere că cei doi profesori nu ţin cont de orarul stabilit de facultate, orele desfăşurându-se după buna lor dispoziţie şi în funcţie de programul lor exclusiv, având în vedere că, în marea majoritate a anului, cei doi locuiesc la Viena. Acest fapt fiind bine cunoscut de toţi cei din Facultatea de Arte. Mai mult decât atât, cei doi nu ţin cont de prevederile Codului drepturilor şi obligaţiilor studenţilor Universităţii din Oradea, care conferă studentului dreptul de a fi informat, în primele ore de curs, în legătură cu structura şi obiectivele cursului, competenţele generate de acesta, precum şi modalităţile de evaluare şi examinare. Ceea ce nu este de mirare întrucât directorul de departament ne-a declarat că nu există o fişă a disciplinei ’’, se arată în sesizarea studenţilor.
Barieră discreţionară
Studenţii sunt nemulţumiţi şi din cauza repertoriului dens primit, de cele mai multe ori foarte târziu. Totodată, ei sunt revoltaţi pentru că studenţii care au lipsit de la două cursuri nu vor putea susţine examenul din semestrul al II-lea din cauza acestor absenţe.
,,Studenţii care au lipsit în zilele de 12 şi 13 mai 2016, indiferent de motiv, nu vor putea susţine examenul din semestrul al II-lea din cauza acestor absenţe, în ciuda faptului că dânşii absentează cu săptămânile de la cursuri. Această barieză discreţionară reprezintă un afront clar la adresa studenţilor, ilustrând respectul (sau mai degrabă lipsa lui) faţă de studenţi’’, au tunat tinerii.
Limbaj inadecvat şi ameninţări
Pe de altă parte, stundenţii reclamă şi limbajul folosit de Coresi – ,,inadecvat mediului academic şi presărat cu ameninţări, atât în timpul orelor de curs, cât şi în discuţiile din mediul virtual, prin care denigrează studenţii şi pe care îi vede mai degrabă nişte clienţi ai instituţiei şi nu parteneri de studiu şi dialog’’.
,,Cea mai mare parte a aspectelor sesizate au fost aduse la cunoştinţa anumitor profesori din facultate, chiar şi a directoroarei de departament, însă rezultatul nu a fost decât intensificarea ameninţărilor venite din partea conf. univ.dr Theodore Coresi. Având în vedere cele menţionate, studenţii specializării Canto, anul III, doresc să nu mai interacţioneze cu aceste două cadre didactice, solicitând să se aplice sancţiunile corespunzătoare regulamentelor Universităţii Oradea.
Acestui demers s-au aliat şi studenţii din anul II, respectiv master, care îşi doresc la rândul lor ca aceşti profesori să fie eliminaţi din comunitatea academică şi să nu mai aibă nicio interacţiune cu aceştia în următorii ani. Mai mulţi colegi sunt în asentimentul acestei adrese, însă se tem să o semneze din cauza eventualelor repercursiuni’’, arată studenţii în sesizare. Aceştia au trimis Senatului şi printscreenu-uri ale conversaţiilor purtate pe facebook cu profesorul Coresi (,,aparent principalul canal de comunicare cu conf. Theodore Coresi’’ – menţionează studenţii), dar şi câteva înregistrări ale orelor de curs pentru a certifica cele spune despre comportamentul dascălului.
Studenţii ameninţă că, în cazul în care după o perioadă rezonabilă de timp, situaţia nu se va îmbunătăţi, vor apela la forurile naţionale care au competenţe în acest sens.
,,Demersul nostru este susţinut şi de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care vor acţiona în consecinţă, în cazul în care nu se vor remedia aceste proble’’, au atenţionat studenţii.
Comisie de cercetare
Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, a declarat că Senatul a stabilit o comisie de cercetare, care urmează să analizeze situaţia reclamată de studenţi. Raportul comisiei urmează să fie prezentat şi discutat în următoarea şedinţă de senat. Curilă a precizat şi că marţi, cu cinci minute ca şedinţa de Senat să aibă loc, directorul de Departament a prezentat o soluţie la problema sesizată de studenţi.
,,Am invitat-o să prezinte soluţia membrilor Senatului. Prin aceasta ea încearcă să aplaneze conflictul dintre cadrele didactice şi studenţi’’, a declarat Sorin Curilă.
Rezoluţie
Dacă Senatul Universităţii Oradea a propus o comisie de cercetare care urmează să analizeze faptele reclamate de studenţi, directoul Departamentului Muzică al Facultăţii de Arte, Carmen Vasile, asigură că problemele au fost remediate. Totodată, ea a declarat că urmează să primească prezenţa la cursuri, atât a cadrelor didactice, cât şi a studenţilor, iar dacă cele reclamate de studenţi sunt adevărate, Carmen Vasile asigură că va aplica legea.
,,Conflictul este rezolvat din 7 iunie, sesizarea a fost depusă în 3 iunie. Am ascultat fiecare student în parte şi am dat o rezoluţie corectă, îmbrăţişată de studenţi: începând cu anul universitar viitor, fiecare student îşi va putea alege cadrul didactic cu care studiază disciplina. Studenţii sunt împărţiţi în două tabere: unii care îl preferă pe Coresi, alţii care nu. Există şi studenţi care îl preferă pe Coresi şi care au rezultate naţionale şi internaţionale cu el. Pe de altă parte, studenţii care au prezenţa obligatorie, vor intra în examene. Oricări sesizări a studenţilor am răspuns, la cele verbale, verbal, la cele scrise, în scris’’, a asigurat Carmen Vasile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!