Cei ce își desfășoară activitatea în sistemul de învățământ sunt nemulțumiți de faptul că nici în acest an nu vor beneficia de tichete de vacanță.
Această hotărâre a creat nemulțumiri în rândul cadrelor didactice din Bihor, care susțin că de șapte nu au beneficiat în totalitate de drepturile ce li se cuvin. Drepturi stabilite prin lege.
Conform unui proiect de ordonanță de urgență din decembrie anul trecut, nu vor fi acordate în 2016 tichetele de masă, primele și voucherele de vacanță pentru cei din învățământ, ca de altfel pentru toți bugetarii.
Aceași situație va fi și în cazul orelor suplimentare, a muncii prestate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale. Acestea nu vor fi plătite, ci se vor acorda zilele libere.
Potrivit documentului, „în 2016 instituțiile și autoritățile publice, cu excepția instituțiilor finanțate integral din venituri proprii și a unităților prevăzute la art. 100 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, nu acordă tichete de masă personalului din cadrul acestora”.
În proiect se mai stipulează că „în bugetele pe anul 2016 ale instituțiilor și autorităților publice nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou, prime de vacanță și vouchere de vacanță personalului din cadrul acestora”.
La acestea se mai adaugă dispozițiile privind neacordarea ajutoarelor sau indemnizațiilor la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
Ofurile lui Țenț
Prim vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ, Ioan Țenț, ne-a declarat că o astfel de decizie este una anormală.
„Din cei circa 300.000 de angajați din sistemul de învățământ, nici unii nu vor vedea din păcate tichete de vacanță în acest an. Este o hotărâre nejustă care face să crească și mai mult nemulțumirea cadrelor didactice față de cei din clasa politică. Bine că au putut să-și voteze pensii fabuloase, iar alții nici măcar de o facilitate precum cea a unui tichet de vacanță să nu beneficieze. Nu mai vorbesc de legea salarizării unice, de care clasa politică a uitat.
Sunt foarte curios cum vor reacționa la proiectul de lege pe care l-am propus în comun cu cei din sănătate privind modificarea legii pensionării pentru cei ce îți desfășoară activitatea în cele două sisteme, de învățământ și sănătate. În care solicităm ca pensia pentru cei ce și-au desfășurat activitatea în cele două sisteme să se calculeze nu conform punctajului ci să se dea 80% din salariul lunar aferent conform ultimul an de muncă”, a precizat Ioan Țenț.
Citiți principiile noastre de moderare aici!