Au descoperit și lansat tinere talente și le-au sprijinit din umbră primii pași. Cu devotament și entuziasm, au contribuit major la dezvoltarea și punerea în valoare a talentelor pe care le-au descoperit la elevii pe care i-au îndrumat. Este vorba de dascălii premiați în cadrul Galei Premiilor Mentor. Evenimentul, ajuns la a XI-a ediție, a avut loc săptămâna trecută, în aer liber, în sala Amfiteatru a Teatrului Național București. Manifestarea, organizată de MOL România și Fundația pentru Comunitate, s-a bucurat de prezența prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române, dar și a unor personalități recunoscute din domeniul educației și formării profesionale.
[eadvert]
Printre cei zece dascăli premiați joia trecută se numără și profesoara de pian Jámbor Fekete Erzsébet de la Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea. Cu un bogat parcurs profesional, de-a lungul celor cinci decenii, profesoara Jámbor Fekete Erzsébet a descoperit talentele multor elevi și i-a ajutat să-și dezvolte aptitudinile în domeniul muzicii.
Printre elevii pe care aceasta i-a modelat și care și-au făcut renume în domeniul muzical, se numără: Ioana Poenaru, Nicoleta Ficuţ, Nadia Hamoudi, Flavius Filip, Florin Estefan, Nicolae Mihăilă, Munkácsi Dóra, Ventel-Horhat Valentina. Lista este mai mare, majoritatea fiind în prezent artiști consacrați sau profesori în țară și în străinătate.
Jámbor Fekete Erzsébet este dascălul care nu doar a lansat elevii, ci i-a ajutat și să se dezvolte din punct de vedere emoțional. Elevii săi spun că oricând s-ar putea întoarce la ea pentru sfaturi și sprijin profesional.
„Nu mulți sunt cei care își păstrează atât valorile morale, cât și standarde profesionale extrem de ridicate într-o societate aflată în declin cultural, dar această Doamnă a reușit să inspire neobosit generații întregi de oameni, insuflându-le pasiune și iubire pentru frumos fără a cere nimic în schimb în afară de seriozitate şi consecvență. Astfel, a format la rândul dumneaei Oameni, nu «doar» muzicieni”, a afirmat Antonela Isaiu, fostă elevă, în prezent pianist concertist, corepetitor și profesor de muzică în Germania.
Cinci decenii de performanță
Jámbor Fekete Erzsébet a absolvit Facultatea de Instrumente și Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, apoi, timp de 25 de ani, a fost profesor titular de pian la Liceul de Arte din Oradea. Din 1998 până în 2018 a fost cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității din Oradea, continuând colaborarea cu Liceul de Arte ca profesor și corepetitor și în prezent.
Timp de aproape cinci decenii a fost alături de tinerii pianiști orădeni, atât ca artist, cu peste 350 de concerte naționale și internaționale, cât și ca mentor-profesor, inițiind multe generații în arta pianistică.
Prin răbdare și cu dăruire, profesoara Jámbor Fekete Erzsébet își aduce elevii la capacitatea lor maximă.
„Această meserie înseamnă pentru mine aproape totul. Am ales să fac ceea ce-mi place cel mai mult, iar pentru mine să mă duc la ore este o bucurie. Păstrez o relație foarte strânsă cu elevii mei, încerc să-i cunosc cât mai bine, de la bun început, și această relație strânsă o mențin și cu familia lor. Acest aspect este foarte important. Sunt severă, dar niciodată nu pretind mai mult decât am explicat și am predat. La ceea ce am predat am pretenții maxime. Iar copiii înțeleg foarte bine acest lucru și reușim să progresăm repede. Întotdeauna le arăt și drumul: ce să facă și cum să facă, cât să facă pentru a realiza ceea ce am cerut. Este importantă răbdarea și perseverența și crearea unei atmosfere cât mai prietenoase și mai destinse în oră. Este aproape imposibil să faci muzică într-o atmosferă încordată. Zâmbetul este un alt secret al reușitei în munca de zi cu zi a elevilor și înțelegerea problemelor lor, dar fără exagerări. Doar până la limita la care se poate accepta. Voi preda până când sănătatea îmi va permite. Este modul meu de a transmite mai departe ceea ce știu. Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut norocul să am la clasa mea elevi atât de talentați, cu care a fost o plăcere să lucrez și pe care am putut să-I iubesc și să-I îndrum pe calea muzicii și să descoperim împreună ceva frumos pe calea muzicii. Le-am insuflat dragostea pentru muzică și acelor copii care nu au fost atât de talentați. Unii dintre ei au ales alte profesii, dar dragostea pentru muzică le-a rămas în suflet. Pentru mine, bucuria cea mai mare este să văd rezultatele acestor elevi. Mulțumesc foștilor mei elevi care au ajuns profesioniști și care m-au nominalizat la această gală”, a spus profesoara.
Laureații ediției:
Victor Baciu, antrenor emerit de lupte, Botoșani
Ion Bădescu, antrenor de înot, Timișoara
Bíró Tibor, profesor de fizică, Târgu Mureș
Csutak Judit, profesor de literatură, Miercurea Ciuc
Ramona Haidu, antrenor de gimnastică aerobică, Arad
Jámbor Fekete Erzsébet, profesor de pian, Oradea
Agriela Monica Măciuceanu, profesor canto, Galați
Dorel Nicoară, profesor de electronică-robotică, Bistrița
Cristina Petrariu, profesor de arte vizuale, Piatra Neamț
Viorica Ursanu, antrenor de atletism, Iași
În cadrul ediției a XI-a a Galei Premiilor Mentor, MOL România și Fundația pentru Comunitate au premiat zece profesori și antrenori de excepție din România. Valoarea premiilor acordate a fost de 80.000 de lei. Premiile Mentor pentru excelența în educație au fost inițiate de MOL România și Fundatia Pentru Comunitate în anul 2010, cu scopul de a impulsiona respectul opiniei publice față de toți cei care formează caractere și descoperă talente, devenind arhitecții unor povești de succes. Anual, sunt premiați zece mentori, dascăli prin excelență, care au avut un rol marcant în viața discipolilor lor. Pe lângă diploma și trofeul Mentor, realizat special de artistul plastic Ioan Nemțoi, fiecare profesor a fost recompensat și cu un premiu în valoare de 8.000 de lei.
Trimite articolul
XFelicitari,dna.profesoara.Orasul nostru se poate mandri cu un astfel de cadru didactic.Pasiunea dvs.pentru muzica si arta muzicii,daruirea neobosita si pretentioasa pentru formarea v iitorilor muzicieni,sa vazut in numarul frumos de elevi premiati si cu un renume dupa munca dvs.Va felicitam inca odata si va multumim.
Fam.FICUT