Profesorul Alin Pasca din Ștei Bihor, scrisoare deschisă, către Ministrul educației, Monica Anisie:
[eadvert]
“Desi intreaga societate asteapta de mai bine de 30 de ani o reforma reala a sistemului de invatamant, ne-am trezit cu o schimbare permanenta a ministrilor, iar acestia si-au pus amprenta asupra sistemului de invatamant intr-un mod nefericit. Suntem profesori in sistemul de invatamant din anii 1991/1992, ca o nevoie a societatii in care traim, si in toata aceasta perioada am indurat toate neajunsurile generate de incompetenta celor care ne-au condus. S-au facut schimbari permanente, dar niciodata nu s-a facut o lege care sa asigure viitorul acestei natii. Am fost mintiti, amenintati, prost platiti, umiliti, dar am stat aici, in tara asta, langa copiii acestei tari, pe care ii iubim si vrem sa fim in continuare alaturi de ei.
Traim o perioada de mari incercari datorita pandemiei, oamenii sunt speriati, copiii la fel, incercam sa traim cu acest virus, dar parca mai greu de indurat este modul in care suntem tratati intr-o perioada in care ar trebui sa se puna mare accent pe educatie.
Spunem acestea ca urmare a ceea ce a aparut in presa, lucruri nedesmintite de MEC, si care, din punctul nostru de vedere, reprezinta niste aberatii , creand panica si dezbinare in randul cadrelor didactice si a intregii societati. Nu o sa cadem in capcana de a ne invrajbi cu colegii nostri de la alte discipline, dar putem observa modul malefic de actiune. Variantele care sunt vehiculate ar fi:
-unii – nu puneti note (si ce se va intampla?- haos);
-altii – s-ar putea sa va reducem din numarul de ore(aveti grija!);
-voi – s-ar putea sa dispareti;
De Educatie tehnologica si aplicatii practice cine sa mai aiba nevoie, mai ales intr-o societatea supertehnologizata.
Sau faceti asta ca sa nu va intrebam unde sunt dotarile necesare predarii acestei discipline. Uitati ca majoritatea profesorilor de Educatie tehnologica provin din randul vechilor ingineri (5 ani de facultate si masterat), care au parcurs si cursurile postuniversitare de specializare, deci putem spune ca suntem supraspecializati pentru a preda o materie(disciplina) de gimnaziu .
Ce rost are sa ne gandim la cei care si-au distrus sanatatea pe bancile scolii si au dobandit multiple boli, iar la astfel de stire i-ar putea imbolnavi de atac cerebral(vascular) sau de“covid”?
Se stie ca cei care lucreaza in invatamant au sanatatea precara, iar pensionarii nostri au speranta de viata scazuta. Cum poate cineva sa se gandesca la astfel de lucruri, sa le faca pe furis si, profitand de situatie, sa le transmita in spatiul public? La ce folosesc astfel de lucruri?
Doamna ministru uita ca manualul de romana plange dupa autorii importanti care au fost uitati sau minimalizati, istoria isi cere si ea drepturile ei, religia – parca nu am fi crestini etc.
Cine sunt “specialistii” care fac in permanenta schimbari de tipul formei fara fond , ce interese au, cum poti sa te joci cu destinele concetatenilor tai fara nicio frica de Dumnezeu?
Adevaratii cercetatori, Academia Romana, si noi,noi cei multi, nu suntem de acord cu ceea ce se intampla si de aceea va rugam sa luati in considerare cele scrise.
Ar fi o stangacie sa aducem argumente in favoarea disciplinei pe care o predam si care intra in curricula tuturor tarilor civilizate cu una , doua, trei sau chiar patru ore pe saptamana, Educatia tehnologica si aplicatii practice este o disciplina care se impune de la sine.
Cerem sprijin Presedintelui Romaniei, Camerei Deputatilor, Senatului si Academiei Romane.”, a spus Profesorul Alin Pașca.
Trimite articolul
XEste un haos în educație și menționez că educația tehnologică și aplicațiile practice sunt necesare în pregătirea elevilor pentru viață, dezvoltandu- și creativitatea. De altfel, această disciplină este prezentă în toate țările europene sub diverse denumiri.Felicitări, domnule profesor , ați punctat foarte bine!
Foarte bine a spus, sunt de acord cu dansul, ironia sortii este sa scoti tehnologia din scoala in era tehnologica…
Aceleasi gunoaie PDL care si-au batut joc de o tara intreaga pe timpul lui Basescu, acum isi bat joc de romani in timpul guvernarii PDL-Iohannis. Jeguri umane.
PNL s a vrut, se va intampla ca si in 2008, se vor taia toate salariile din nou. Câțu se imprumuta cu 1000€ pe secunda la cea mai mare dobanda din Europa de 4,8%. Daca PNL exista la guvernare si in 2021 se vor imprumuta si de la FMI. Anul viitor incepe distractia.
La sparanghel nu este nevoie sa ai carte, eventual sa știi sa vorbești puțin o limba străină sa poată să-și cumpere mâncare și să întrebe cum ajunge la plantatie
d-na ministru e un zero barat, a dovedit asta cu in modul in care a comunicat pe toata perioada crizei Covid19. daca era de la psd deja era linsata mediatic demult !!!
-
Onanisie nu-i proastă că veorica, lucovidu nu-i penal că dragnia, joianus nu-i trădător că Ilici, etc….
Rușine acestui domn profesor. Nu sa face asa unei doamne ministru. Dacă ar fi dumnealui ministru ar fi făcut lucrurile mai bine? Eu nu cred. Ar fi bine mai intii la guvern sa se informeze și apoi sa fi scris acea scrisoare. Toți știm sa criticam, dar a face un lucru bun mai puțin.
-
De ce să i fie lui rusine, care doamna ministru, agramata aia? La care plexiglasul este tot una cu pepsiglasul? Exemplele pot continua, nu merita catedra acest specimen, despre minister nici nu poate fi vorba. Cum sa avem generații educate, trebuie să fie mai prosti decat ei ca sa poata fi conduși. Vai de poporul si tara asta pe ce mâini a încăput.
Eu sunt de parere ca mai ales clasele terminale spre ex: XII daca tot nu se face scoala sa se adune mediile din 9-12 si sa se faca bac ul deoarece copiii vor fi cei mai stresati nu voi! Iar in clasele VIII la fel cu examenul de la capacitate ! Din puctul meu de vedere ar fi cel mai bine!
Nu doar miniștrii și clasa politica au fost de vina .
O mare parte de vina (poate cea mai mare) o poarta corpul profesoral și sindicatele din învățământ.
Prestigiul unui profesor și felul in care este respectat de elev nu se câștiga politic ci prin felul in care știe sa facă copiii sa își deschidă mintea.
Singura grija a majorității profesorilor sunt banii! Exista și excepții dar se pot numără pe degete!
Ma enervează ,la culme ,ipocrizia afișata de acest profesor. Cum, vezi Doame, câte sacrificii fac ei din dragoste pentru copii.
Stau și ma întreb cum își justifica un profesor de matematica sau de romană salariul acolo unde rezultatele la bac sau capacitate tind ,asimptotic, spre 0?
La întrebarea asta as vrea sa răspundă onoratul dom’ profesor?
In privat astfel de “performanța” este similară cu concedierea.
Dacă ești “titularizat” stai o viața pe post fără probleme…
Când o sa-și asume propria incompetenta vom discuta și de altii…
Pana atunci rămâne doar o uriașă ipocrizie și nesimțire…
Restul e praf
De-a dreptul hilara mi se pare și invocarea Divinității. Eu zic sa va lăsați pe mana Ei. Poate face vreo minune și toți profesorii vor fi cu adevărat profesori ,iar elevii vor învața .
Iar dacă nu se va întâmpla asta (și știm cu toții ca nu se va întâmpla)măcar vor avea pe cine da vina.
“Nu a vrut Doamne-Doamne ,chit ca noi l-am rugat!”
Absolut jenant ,domnule profesor!
Știți pentru ce mi-as fi dorit sa scrieți o scrisoare deschisă?
Haideți sa va dau un exemplu: pentru o inițiativa ,argumentata , care sa conducă la rezultate; pentru ceea ce doriți dumneavoastră SA FACEȚI CONCRET pentru a schimba starea asta de lucrurI.
Dar asta inseamna munca și asumarea responsabilității. Și asta e al naibii de greu!
Mai bine ne plângem și stam cu mana-ntinsa!
Și ne mai și martirizam când ar trebui sa ne crape obrazul de rusine.