Oradea. Și-a dorit să devină medic pediatru, dar destinul a hotărât că meseria de sculptor de minți și suflete i se potrivește mai bine. Iar într-o lume egoistă, preocupată de câștig și de binele propriu, nota dominantă a vieții învățătoarei Stela Tăut a fost și este dragostea față de copii, față de semeni, dar și sacrificiul de sine.
„De mică mi-am dorit să fiu învățătoare sau medic pediatru. Am ajuns învățătoare pentru că, probabil a fost mai puternic sentimentul acela de a mă ocupa de mintea și sufletul copiilor, decât de trupul lor. A fost grea alegerea, dar eu zic că a meritat”, a spus profesoara Stela Tăut, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, cu ocazia pensionării.
Calea modestiei
În cei 44 de ani la catedră, profesoara Stela Tăut a întâlnit toate tipurile de copii, din toate clasele sociale. Pe cel umil și pe cel sărman l-a tratat ca pe cel bogat și pe cel însemnat. Nu a făcut diferențe între copii, căci pentru ea toți erau copii, toți erau egali.
[eadvert]
Dumnezeu i-a dăruit acestui dascăl o parte din frumusețea caracterului său. A ales calea modestiei, nu a așteptat și nu a pretins răsplată din partea părinților și nici din partea oamenilor pe care i-a ajutat prin activitățile școlare sau extrașcolare. A primit în schimb o inimă plină de mulțumire și de iubire. Iubirea copiilor a fost un leac pentru suferințele personale.
„Am avut multe generații de copii. Am încercat să mă apropiu foarte mult de ei. Pentru mine, copiii au fost a doua familie. Așteptam cu nerăbdare, în fiecare zi, să văd ochii aceia curioși, plini de dragoste, care te așteptau să le dai din sufletul tău, din cunoștințele tale și astfel am rămas învățătoare. Și în loc să merg la Pediatrie, m-am dus la Colegiul de Institutori, apoi la Facultatea de Psihologie și la masterat în Management educațional. Am încercat să fac cunoscută activitatea copiilor și a cadrelor didactice. Am încercat să fac din școală punctul zero pentru toți partenerii educaționali. Mulți au crezut în mine, iar alături de mine și de colegii mei, am reușit să facem lucruri frumoase”, a mărturisit învățătoarea.
Dăruire
Stela Tăut a intrat astfel pe scena vieții, programată de Dumnezeu să modeleze minți și suflete și să se numere printre cele mai reușite creații ale sale. Ea s-a înrolat sub steagul educației, convinsă că aceasta trebuie făcută cu dragoste și dăruire.
„Când faci ceva care-ți place, nu te obosește”, este de părere Stela Tăut. Ea a fost în cel mai simplu și firesc mod printre și pentru copii, pentru oameni, reușind să pătrundă în lumea celorlalți cu sensibilitate și înțelepciune. Pentru că a înțeles că menirea pe care o are pe acest pământ este una specială, iar mai presus de orice, pe lumea aceasta este dragostea fără margini pe care o are pentru copii și pentru semeni. De tânără a înțeles că poate să realizeze totul doar muncind asiduu, făcând din muncă un mod de a fi. Dificultățile nu au oprit-o niciodată, ba mai mult, au ajutat-o să găsească formula succesului în munca sa la catedră și cu oamenii. Și astfel i-a învățat pe elevi că orice greutate nu face altceva decât să le formeze disciplina.
Iar elevii săi, deveniți oameni mari, amintesc mereu de dragostea pentru copii, de răbdarea plină de iubire în așteptarea rezultatelor, de priceperea de a vorbi în limba învățăceilor și puterea de a le dezvălui sufletul înspre lume.
„Ne-a dat cea mai frumoasă lecție curpinsă în verbele «a fi», «a face», «a reuși» și «a trăi»”, a spus Laurențiu Lucaci, unul dintre elevii pe care Stela Tăut i-a modelat.
„A știut să relaționeze autentic și uman cu noi, elevii ei. Cunoștințele pe care ni le-a transmis pe durata celor patru ani vor rămâne pentru eternitate întipărite în ființa noastră. Îi suntem recunoscători pentru prietenia și grija pe care a avut-o față de noi”, a spus și Bianca Venter, o altă elevă șlefuită de Stela Tăut.
Sute de proiecte
Învățătoarea și-a folosit imaginația și creativitatea, elemente hotărâtoare în profesia de dascăl. Activitatea de la școală, cea instructiv educativă, dar și activitățile extra-școlare îi făceau plăcere.
„Când faci un bine, nu trebuie să ceri nimic în schimb”, este credința sa.
„Îmi aduc aminte cu plăcere de anul 2007, când, pentru prima oară, am câștigat un proiect pentru școala noastră și am dus un autocar de elevi la Paris. Apoi, în 2008 am câștigat un alt proiect și am reparat curtea mică (au mai rămas doar desenele de la intrare). Am realizat foarte multe proiecte finanțate și nefinanțate. În toate am încercat să implic, alături de elevi, comunitatea, părinții, instituții. Atâtea târguri de carte, de jucării, de prăjituri, ateliere de mărțișoare, de Ziua Națională, de Crăciun, toate activități complementare, activități de instruire – care au și ele rolul lor. Sute de tabere organizate cu și pentru elevii școlii noastre, cu cadrele care m-au însoțit. Pe toate le-am făcut cu mult drag și cu multă, multă implicare. Ori de câte ori am avut ocazia, am încercat să scot școala noastră în evidență. Am încercat să spun că în acestă școală sunt copii excepționali, cadre minunate, implicate, iar cu această ocazie, vreau să vă spun că mă bucur că am făcut parte din acest colectiv. Mă bucur că împreună ne-am atins țelurile și chiar dacă nu voi mai fi zilnic prezentă la școală, promit să vă ajut de câte ori o să fie nevoie”, a mai spus aceasta.
Dragostea, laitmotiv
A luptat o viață întreagă pentru copii, pentru școală și pentru comunitatea în care trăiește. Iar acum viața o încununează cu cel mai frumos premiu pe care-l poate primi un dascăl. Acesta își găsește strălucirea în inimile copiilor pe care i-a modelat și în atributul „dragoste”, ca laitmotiv de viață.
A fi profesor bun, presupune mai mult decât a-ți face orele. A fi dascăl presupune a-i asculta pe elevi, a-i înțelege, presupune interes pentru copii, o amabilitate și o căldură cum rar întâlnești. Iar Stela Tăut a cucerit copii, părinți, colegi, prin profesionalismul său.
„Îmi aduc aminte în 1998, când am avut norocul să fiu la o școală din America, m-am întors cu idei pe care am început să le pun în practică în Școala «Nicolae Bălcescu». În 1999, într-o vizită în Germania, am fost la școala nepoatelor mele, unde am văzut October Fest, iar în 2000, același festival a fost organizat la o casă de copii din Peciu Nou (Timiș). M-am întors și în toamna aceea am pus bazele celui mai vechi proiect din județ: «Festivalul Toamnei». 21 de ediții am avut, de la nivel local, județean, interjudețean, național, internațional. Am trecut prin toate fazele și l-am desfășurat chiar și-n perioada de Pandemie. A devenit un brand pentru școala noastră. Sper ca acesta să fie continuat de colegele mele, este munca noastră. Un alt proiect de suflet este «Copii pentru copii», în care dăruim iubire și lucruri mărunte, dar însemnate. Orice lucrușor este oferit cu mult drag pentru alții, care nu au. Îi învățăm pe copii să fie buni la suflet, să dăruiască din ce au. Iată, două proiecte pe care am vrut să le evidențiez, deși le cunoașteți foarte bine. Activități de acest fel nu am desfășurat numai în școală, ci și în afara școlii. Mă bucur de colegele mele din Asociația Pro Bambini, care sunt aici, pentru că împreună am pus bazele unor lucruri deosebite. Acel Festival minunat de Datini și Obiceiuri, acele concursuri și activități caritabile, Festivalul Copiilor, absolut tot ce am făcut, am dedicat copiilor”, a mai spus Stela Tăut.
Aceasta le-a mulțumit și colegelor sale care au crezut în ea și astfel, în 2015 a fondat Asociația Dascălilor Bihoreni.
„Din 1949 se desființase, deși strămoșii noștri aveau o asociație înainte de 1983. Mă bucur că împreună am reușit să facem câteva lucruri. Poate se putea mai mult, dar am încercat să facem bine și să adunăm lume în jurul nostru. Am încercat să aducem în mijlocul nostru, față în față, vechii noștri profesori, cei care aveau nevoie doar de puțină atenție, pentru că atunci când termini cu școala și te-ai retras, lumea este prea agitată și nu mai are timp de tine. Și te bucuri când ți se acordă timp și atenție. Astfel, ne-am bucurat cu ocazia centenarului asociației, când domnul profesor Boris Belicciu a fost prezent în mijlocul nostru. La fel ne-am bucurat de doamna profesoară Comănescu, care a fost în mijlocul nostru la vârsta de 99 de ani. Mi-a spus în 2019, că «dacă Dumnezeu mă ține în viață, am să particip la congresul național al învățătorilor». N-a fost să fie, dar de acolo de sus, sunt sigură că a fost alături de noi. Mulțumesc vouă, colegilor care ați participat la primul Congres Național al Cadrelor Didactice, organizat în Oradea și la al doilea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRO). A mai avut loc un congres AGIRO acum 84 de ani și l-am reînviat și pe acesta. Sper să duceți mai departe munca noastră și împreună să faceți lucruri deosebite pentru copii, școală, oraș și pentru tot ceea ce ne înconjoară și ne face plăcere”, a spus învățătoarea.
Activitatea Stelei Tăut la catedră nu s-a oprit o dată cu pensionarea ei. Profesoara va continua să cucerească, prin dedicare și profesionalism, inima copiilor de la Școala Gimnazială „Winnie Academy”.
Redacțiile Jurnal bihorean & Bihon.ro îi doresc să se bucure de acest timp pe care l-a ajuns și de mulțimea oamenilor pe care Dumnezeu i-a încredințat pentru a-i modela asemeni unui olar, pentru a ajunge vase de cinste și folositoare lumii întregi.
Trimite articolul
XVa rog foarte frumos sa imi raspundeti la întrebările de mai jos va rog mult
Am doar 17 ani si nu stiu dupa cine sa ma iau sa fie modelul in viata mea, după persoanele care fac circ la Penny sai care poartă mască cu nasul ieșit afara? Sau dupa teoriile oameniilor ca dacă poartă mască corect I poate găsi prin satelit Bil Gates?
Referitor la cipuri toata lumea o sa fie cipata prin vaccin, am citit un documentar din surse offciale, daca vei accepta marele semn vaccinul te vei transforma intr-un Roter de wifi si Guvernul Mondial te va putea controla si sa iti trimita unde socuri la creier , serios am citit un documentar despre implantarea cipului in vaccin sau a unui cod, fie care persoana vaccinata inclusiv eu, o sa generam un cod, daca ar fi asa de bun vaccinul nu sa descoperi cine are vaccinul in sange.
Vor sa ne reseteze si sa ne cipeze prin vaccin tot la 4 luni, pana o sa ajungem la 100 de doze.
Bogatii lumi – Magnatii Lumi – Cine conduce lumea – Vor sa fim mai putini, de aceea creaza virusi fara oprire in laborator care sunt letali pentru om.
Am o intrebare daca va rog foarte mult sa imi raspundeti da sa fiti sinceri atat va rog frumos.
Am 17 ani si nu stiu, dupa cine sa ma ghidez in viata, eu inteleg ca oamenii mai invarsta sunt modelul nostru al tineriilor si trebuie sa i urmam.
Dar nu stiu daca vrea sa urmez asfel de persoane si sa imi fac modelul in viata dupa ai lor sa i copiez.
INTREBAREA NR 1
Nu doresc sa urmez persoanele mai invarsta care poarta masca cu nasul afara si merg la Lidl, Penny, Carrefour, Mega Image, Profi si se cearta si fac scandal in magazine ca ei nu poarta masca si vor sa intre in magazin fara masca pana vine politia si imparte amenzi pe urma, nu cred ca doresc sa copiez asfel de persoane si sa imi fac modelul lor in viata mea.
Dar poate este bine, nici eu sa nu port masca si sa merg la Penny sa fac acolo un mare scandal ca eu intru fara masca si dupa sa dau si bani la politie pe amnezi? Inseamna ca Poporul Roman este bogat de au atat de multi bani sa dea la amenzi la Statul Roman,
Majoritatea oameniilor in porpotie de 93 % nu poarta masca, sau o poarta sub barbie sau cu nasul ala sexy scos afara la expozitie, nu cred ca doresc sa le urmez exmplu, si oamenii aceea spun ca virusul nu exista, dar atunci i intreb eu cum ajung oamenii sa nu mai aibe aer? si suna la ambulanta, daca virusul cum spune unele persoane nu exista???
Oamenii spun ca de aia poarta masca cu nasul afara ca a citit ei pe internet, ca daca poarta masca corect i poate gasi prin satelit si ca masca are o sarma si daca ei o poarta complet i poate gasi prin Satelit, ce spun oamenii astia sunt numai tampenii
Altii oamenii spun ca de aceea isi scot nasul ala misto din masca, ca virusul intra doar in gura, nastul nefind afectat, va asigur virusul intra si prin nas, deci va rog eu foarte mult bagati-va nasul inapoi in masca
INTREBAREA NR 2
Cred ca Guvernul Romaniei minte cu legea ca trebuie sa purtam masca si afara din 08.01.2022 este minciuna pentru ca nimeni nu poarta masca afara si nu poarta nici cand merg la magazine.
Am intrebat mai multe persoane de ce poarta masca in bataie de joc, ca ei nu cred in virus, si ca mai mult te afecteaza antenele 5 g, alta minciuna, oamenii pot fi atat de iresponsabili.
Majoritatea nu poarta masca sau o poarta la misto, oamenii vor sa se infecteze volunar si dupa sa faca o vizita prelungita la spital, si oamenii vor sa infecteze si pe altii, aici nu e corect, ca ce imi dati voi bani de medicamente.
Fac apel la purtarea mastii corect.
Am 17 ani si nu stiu ce exmplu sa iau ?
Daca ar fi virusul omicron si corona si delta asa de periculos oamenii atunci ar purta masca corect nu???
Sau de aceea oameni nu poarta masca sau isi scot nasul ala sexy din masca sau o poarta sub barbie ca virusul nu ar fi defapt periculos si mai degraba virusul ar fi prieten cu omul???? nu mai inteleg nimic
De ce Poporul Roman nu poarta masca? Poporul Roman vrea sa se infecteze direct, in regula sunt deacord dar sa nu ne infecteze si pe noi, din cauza lor ca ei nu poarta masca, ca dupa nu o sa ne dea ei bani de medicamente, in Romania oamenii cred foarte mult in teorii false si conspirationale ca ei isi scot nasul din masca, ca sa nu i gaseasca Bil Gates prin satelit ca daca nasul este inauntru ei ar rezona prin 5g, numai tampenii spun oamenii , altii afrima tare ca virusul intra doar pe Gura si nu intra prin nas ca virusul nu suporta nasul.
Nu stiu sa le urmez modelul la persoanele invarsta si sa imi scot si eu nasucul din masca? sa intru in Carrefour fara masca si sa fac scandal, ca eu sustin sus si tare eu intru la cumparaturi fara masca si dupa agentul de paza suna la politie, politia vine si ma amendeaza, oare asa trebuie sa fac?
Oamenii trezirea , vor sa ne implanteze cipuri prin vaccin si omul o sa devina un fel de Router o sa aibe un cod cum e o adresa de ip de internet si dupa cand ei se satura te deconecteaza asta vrea Parlamentul Romaniei impreuna cu Bil Gates, am citit documentar din sursa adevarata sa stiti.
Va rog sa ma lamuriti
Vine covidul împreună cu delta si omicron
Imi cer scuze, insa care e scopul acestui articol? Cine e aceasta profesoara Stela Taut si cu ce e mai speciala ea fata de ceilalti dascali care ies la pensie? Nu vreau sa dau cu hate, nu vreau sa fiu nesimtit insa sincer nu inteleg cu ce ma ajuta pe mine sa stiu ca o doamna Stela Taut a iesit la pensie, ok si ce a facut notabil fata de alti profesori? Trebuie sa ridicam statuie cuiva ca isi face meseria daca da va rog sa imi ridicati si mie o statuie si la oricine altcineva indiferent de ce lucram sa veniti sa ne faceti articole…