MOL România și Fundația pentru Comunitate au decernat Premiile „Mentor pentru excelență în educație” pentru al șaptelea an consecutiv, în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Odeon din Bucureşti şi care l-a avut ca invitat de onoare pe violonistul Alexandru Tomescu.
Cei 10 profesori și antrenorii premiați au fost selectați de către Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate dintre cele 250 de nominalizări primite în perioada aprilie-decembrie 2016 din partea foştilor elevi sau colegi.
Asemănător edițiilor precedente, numărul nominalizărilor a depășit cu mult numărul de premii care se pot acorda, însă nominalizările pot fi actualizate și depuse din nou pentru edițiile viitoare.
În acest an, pe lista câştigătorilor se află și profesoara de filosofie Elvira Groza, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”. În ediţiile precedente, pe lista câştigătorilor Premiilor Mentor s-a aflat profesoara de chimie de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Aniţa Luncan. Laureații acestei ediţii au primit câte un trofeu special, realizat de artistul plastic Ioan Nemţoi, şi câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.
„Intru în clasă cu speranţa că ei vor crede că nu au venit degeaba la şcoală!”
Este crezul şi obiectivul cu care se aşază în fiecare zi la catedră profesoara de filosofie de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Elvira Groza, proaspăta câştigătoare a „Premiului Mentor pentru excelenţă în educaţie”.
„În şcoala românească pluteşte o demotivare generalizată, şi intru în clasă cu gândul că dacă totuşi elevii se întreabă cu gândul «La ce bun a veni la şcoală?», măcar şi-au pus o întrebare sau măcar au înţeles ceva. Şi atunci încerc, prin dialog, să-i fac să descopere în profunzime ce pot ei să facă şi ce se întâmplă cu ei. Eu îi întâlnesc pe aceşti copii la vârsta de 18-19 ani, când societatea i-a dresat deja, şi mi-e foarte greu să-i deturnez, să-i pun pe contrasens, astfel încât să le dau o rezervă, nişte dileme, nişte îndoieli pe care să le aibă, ca să înţeleagă ce este cu ei. Da, reuşesc, făcând filosofie, ca o întâlnire destinală… Copiii care chiar m-au crezut au rămas prietenii mei. Cu ei am reuşit să fac şi performanţe, şi sunt încă prietenii mei”, se destăinuie prof. Elvira Groza.
Una dintre performerele care aduc în prim-plan numele profesoarei Elvira Groza este chiar fiica ei, Teodora Groza, câştigătoare a medaliei de bronz la Olimpiada Internaţională de Filosofie Estonia 2015. Atunci, Teodora spunea că mama sa, prin dialogurile pe care le-a purtat cu ea, nu i-a oferit numai informaţii noi, ci a adus-o în intimitatea filosofiei…
„Filosofia nu e o ştiinţă cu date concrete, memorabile, pe care să ţi le poţi însuşi ca pe nişte formule, ca pe nişte evenimente. Filosofia este – şi a debutat astfel – un dialog. Ceea ce stă ascuns în spatele performanţei nu este munca depusă, ci dialogurile pe care le-am avut cu mama mea… Revelaţiile survin mult mai puternic în comunicare, în dezbaterea unor concepte, decât în simpla lor lectură ori interpretare individuală”, mărturisea tânăra într-un interviu pentru zidezi.
Poţi nominaliza
Cunoașteți un profesor bine pregătit profesional, devotat, entuziast, care a susținut pregătirea școlară a copilului dumneavoastră, organizând cercuri de specialitate, susținându-l la concursuri, dându-i sfaturi utile pentru dezvoltarea talentului său?
Cunoașteți un antrenor care a descoperit talentul copilului dumneavoastră și care l-a ajutat să-şi dezvolte aptitudinile în domeniul sportiv cel mai potrivit pentru el? Vă mai amintiți un profesor care v-a lansat în carieră și la care v-ați putut întoarce oricând pentru sfaturi și sprijin profesional? Dacă răspunsul este „da”, atunci puteţi contribui la recunoşterea sa publică.
Organizatorii programului – MOL România și Fundația pentru Comunitate – au anunțat lansarea ediției a opta, 2017, a programului. Nominalizările se pot depune până la data de 31 decembrie 2017. Dosarele de înscriere trebuie întocmite în conformitate cu anunțul Programului. Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!