Mama, Maria, i-a ales prenumele, neştiind implicaţiile etimologice ale acestuia – carminis înseamnă în latină cântec, poezie. Aşa cum mărturiseşte profesorul şi scriitorul Carmen Ifrim-Săsărman, mama avea să o dăruiască „unui destin cald şi curios”.
Miercuri, la Ştei, Carmen-Ifrim Săsărman şi-a lansat cel mai recent volum de poezii, „Atât de tânără.. ”, în cadrul unui eveniment la care au participat aproximativ 70 de persoane.
Au vorbit despre autoare primarul Şteiului, Iulian Balaj, directorul adjunct al Liceulului Tehnic „Unirea” Ştei, profesorul de Limba română Ica Mone, preotul Adrian Suciu.
„Am moştenit, cu siguranţă, calităţile tatălui meu, Traian, fost pedagog, care în serile întunecoase de iarnă, la pâlpâirea luminiţei din lampa cu petrol, îmi alimenta imaginaţia povestindu-mi romanele lui Dumas, Jules Verne sau Dostoievski. Poezie scriu de mică, îmi puneam în copilărie versurile pe acorduri de chitară. Tatăl meu era pasionat de versuri, dar nu și-a publicat niciodată poeziile… Când am crescut, citind cărţile respective, am retrăit emoţii puternice, dar şi sentimentul de mândrie că aparţin unui neam iubitor de literatură”, spune Carmen Ifrim-Săsărman.
Profesori-icoane
Pentru actualul profesor, „şcoala a avut un parfum aparte datorită unor chipuri dragi de profesori, icoane dragi sufletului meu, care au aşezat la temelia a ceea ce sunt dăruire, pasiune, răbdare, dar… cel mai important: încredere”.
Muzica şi literatura s-au împletit şi au fost mereu în competiţie pentru întâietate în viaţa lui Carmen Ifrim-Săsărman, aflată „într-o permanentă căutare a menirii pe acest pământ”. Relaţia cu Dumnezeu este o altă constantă a celei care a fost dascăl în Caransebeş, în Rieni, Vaşcău. Aceasta este „forţa care mă poartă prin bucuriile şi suferinţele acestei vieţi cu capul sus”.
Dincolo de împliniri, de bucuria maternităţi, Carmen a purtat „o tristețe ani la rând, o arsură în teaca sufletului meu”. O ardea dorinţa de a-şi publica poeziile scrise de-a lungul a două decenii. La 39 de ani şi-a publicat primul volum, „Aproape sinceră”, căruia juriul Concursului Naţional de Poezie „George Coşbuc” i-a acordat „Premiul pentru debut” la cea de-a XXXII-a ediţie, cea din 2017.
„A fost un debut întârziat, timid, dar în care am adunat în versuri un curcubeu al tuturor sentimentelor mele”, mărturiseşte autoarea. La 40 de ani, a publicat cel de-al doilea volum: „Atât de tânără…”. „Acum, când cei 40 de ani îşi cer tributul, nu pot decât să le mulţumesc pentru dărnicia lor prin intermediul unei alte cărţi de poezie – reflecţie sinceră a mea în oglinda puhoiului de trăiri intense care mă clădesc… Îmi doresc să rămân în amintirea celor care mă cunosc sau îmi citesc poeziile ca un om cu gânduri frumoase care, datorită încrederii celor dragi, a transformat tăcerea în muguri de cuvânt”, spune poeta.
Fiecare participant la lansare a primit câte o carte. 40 de norocoşi au mers acasă şi cu un tablou în
quilling, arta rulării hârtiei, practicată în timpul Renaşterii de maici şi călugări din Franţa şi Italia, care foloseau quilling-ul pentru a decora coperţi de carte şi obiecte de cult.
„Nu am un ritual anume când scriu, însă iubesc oamenii, copiii şi empatizez cu bucuriile şi cu tristeţile lor. Acest fapt îl materializez prin poezie”, spune Carmen Ifrim-Săsărman.
Prin muzică şi quilling, am adăuga noi. La finalul evenimentului, Carmen Ifrim-Săsărman a cântat la chitară două cântece pe versurile poeziilor proprii: „Mi-e dor” şi „Mai bine”. Moderator al evenimentului a fost Adina Vesa, educatoare la GPP Ştei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!