Noua etichetă va apărea pe produsele alimentare autohtone, pentru a atesta utilizarea materiilor prime de origine românească. Concret, vorbim despre cei care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească.
„Proiectul de lege privind instituirea schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” (DOR) reprezintă prima schemă de certificare voluntară din România și la ea poate avea acces orice producător sau procesator român. Obținerea acestui certificat garantează că produsul alimentar a fost fabricat pe teritoriul României din materii prime de calitate, de origine românească. Legea va aduce va aduce beneficii imediate economiei românești, producției autohtone și va crește legătura dintre consumatorii români și brandurile și produsele românești de calitate. Avem produse românești de calitate, mai bune decât alte produse mai scumpe dar ambalate și prezentate mai bine, iar această schemă le va acorda firmelor românești să arate acest lucru!“, spune inițiatorul proiectului de lege, liberalul Emil Florian Dumitru.
Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:
- în cazul produselor neprelucrate, producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea și mulsul, în cazul vacilor, ovinelor și caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
- în cazul cărnii, aceasta trebuie și să fie obținută de la animale născute, crescute și sacrificate pe teritoriul României;
- în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie și să fie obținute de la animale crescute pe teritoriul României;
- în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conținutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!