Perioada premergătoare sărbătorilor reprezintă un moment de vârf pentru activitatea comercială, astfel că protectorii consumatorilor desfăşoară în această perioadă mai multe controle. Sunt verificate produsele specifice sărbătorii pascale precum cozonac, produse de patiserie, ciocolata şi produse de cacao, vopsea de ouă şi vin. Sunt verificate şi peştele şi preparate din peşte precum şi serviciile din turism.
Joi, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor i-au verificat pe comercianţii din piaţa Rogerius din Oradea.
Au fost verificate condiţiile de comercializare a alimentelor, respectiv vânzare a produselor în locuri autorizate, caracteristicile organoleptice, respectarea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum, stabilite de producător.
Au mai fost controlate respectarea temperaturilor la păstrarea şi expunerea produselor în vederea comercializării, încadrarea coloranţilor utilizaţi la vopseaua de ouă în lista celor admişi. Pentru produsele preambalate s-a verificat în plus starea ambalajelor, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor, afişarea preţului în mod vizibil şi într-o formă neechivocă.
Abateri
Neconformităţile nu au contenit să apară. „La marea majoritate a comercianţilor care vând produse din import Ungaria lipsesc elementele de identificare şi caracterizare a produselor, dar lipsesc şi traducerile în limba română”, a precizat comisarul superior Traian Bejan.
Comercianţii din Piaţa Rogerius depozitau şi vindeau cipercile la 18 grade Celsius cu toate că, producătorii recomandă păstrarea acestora la 5 grade. Preţurile nu erau afişate în loc vizibil.
„Am descoperit şi faptul că, graficele de temperatură nu erau conduse, iar unii comercianţi nu sortau ouăle înainte de comercializare”, a punctat comisarul Adela Baziliu. Un alt comerciant nu avea trecută pe ambalajul ouălor data până la care trebuie că fie consumate, iar datele marcate pe ouă nu erau lizibile.
O firmă de patiserie vindea prăjituri fără a avea o evidenţă a datei de fabricaţiei a acestora. Produsele ambalate nu erau etichetate, iar gramajul prăjiturilor nu era afişat. Pentru deficienţele constatate comercianţii controlaţi riscă să scoată din buzunare între 1.000 şi 10.000 de lei. Pentru clarificarea situaţiei aceştia au fost invitaţi la sediul CJPC Bihor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!