De curând comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă. Astfel, au fost controlate carnea preambalată, produsele zaharoase, ciocolata şi produsele din ciocolată, produsele de cofetărie şi de patiserie.
În cadrul acestei acţiunii tematice de control au fost verificaţi 104 operatori economici, fiind constatate abateri la 94 dintre aceştia. Valoarea sancţiunilor aplicate se ridică la 30.000 lei.
Principalele aspecte verificate de comisarii CJPC Bihor au fost calitatea produselor, respectiv existenţa documentelor de provenienţă sau de însoţire a mărfi, starea ambalajelor, încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător, încadrarea în cantitatea netă sau volumul net impuse sau declarate de producător şi respectarea temperaturilor de păstrare şi expunere, impuse sau declarate.
Modul de modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor existente la comercializare, modul de informare a consumatorilor cu privire la ingredientele alergene dar şi modul de desfăşurare a promoţiilor a fost verificat de protectorii consumatorilor.
Principalele deficiente constatate a fost: comercializarea produselor având termenul de valabilitate stabilit de producător depăşit, comercializarea produselor avand modificari organoleptice, arsuri de frig de la expunerea la rece, sau a produselor cu starea termică schimbată, produse refrigerate deşi pe eticheta produsului starea acestuia este produs congelat.
Comercializarea produselor care au etichetele cu elemente de identificare şi caracterizare greu lizibile, cu caractere foarte mici, şterse, suprapuse, greu sau imposibil de citit, lipsa datelor de identificare ale distribuitorului sau importatorului produselor, lipsa traducerilor elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor, utilizarea în unitate a unui mijloc de măsurare fără a avea verificarea metrologică efectuată la zi şi neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor în mod vizibil, lizibil, fără echivoc au fost ale nereguli des constatate de organele de control.
Sfaturi
Prin comisarul şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura, îi sfătuieşte pe bihoreni să ţină seama de anumite lucruri la achiziţionarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă.
Pentru produsele neambalate (carne, peste, produse lactate, produse de patiserie şi cofetărie proaspete, etc) trebuie să analizaţi aspectul produsului: culoare, miros, consistenţă, etc. Acestea trebuie să fie cele specifice produselor, nefiind admise modificari de nici un fel. Urmăriţi modul de expunere, comerciantul trebuie să asigure temperatura optimă de păstrare şi să respecte regulile privind vecinatatea produselor.
Pentru produsele preambalate verificaţi starea ambalajului. Refuzaţi produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, ambalaje neetanşe sau care prezintă semne ale începerii procesului de fermentare. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Refuzaţi produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, şters sau depăşit. La cumpărarea produselor solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs şi păstraţi-l.
Nu cumparaţi produse alimentare de la persoane şi din locuri neautorizate.
În perioada zilelor libere de sărbători, CJPC Bihor va asigura preluarea reclamaţiilor telefonice la numărul de telefon 0259/431.817.
Citiți principiile noastre de moderare aici!