Postul Craciunului a umplut magazinele cu produse vegetale. Producătorii şi comercianţii profită de această perioadă şi scot spre vânzare o gamă largă de produse de origine vegetală, majoritatea făcute din soia. Din 15 noiembrie şi până în 24 decembrie, creştinii ortodocşi ţin Postul Crăciunului. Timp de 40 de zile aceştia nu au voie să consume produse de origine animală (doar cu mici excepţii). În magazinele din Oradea oferta produselor de post este bogată. Pentru a fi mai uşor de identificate, pentru aceste produse, în marile magazine, au fost amenajate rafturi speciale.
Oferte
Cei interesaţi pot cumpăra parizer de soia la 8,99 lei, pate vegetal la preţuri variind între de 2,5 lei/cutie şi 5 lei în funcţie de gramaj, brânză de soia „Tofu” la preţuri între 4,5 şi 6 lei/bucată, maioneză vegetală la 6 lei cutia, lapte de soia de la 5 la 10 lei/litru ori crochetele de soia care se vând cu 4,9 lei. „Ca în fiecare an creştinii se pregătesc de Postul Mare. Noi venim în întâmpinarea lor cu o gamă variată de produse cum ar fi lactate, dulciuri şi mezeluri vegetale. Aceste produse au trecere şi aproape în fiecare an am fost nevoiţi să suplimentăm stocul”, ne-a spus Amalia Ţurcanu, directoarea unui hipermarket din Oradea.
În pieţele din Oradea, legume şi fructe sunt din belşug însă, după părerea cumpărătorilor acestea sunt destul de scumpe. Astfel, kilogramul de cartofi avea preţ variind între 1,5 şi 2 lei, cel de varză avea preţul de 1,5 lei, cel de conopidă între 1,5 şi 2 lei, în timp ce morcovii costau 2 lei/kg. Fasolea boabe, destul de folosită în post, se vindea 10 lei/kilogramul, ardeii kapia 7 lei/kg, gogoşarii 10 lei/kg, ciupercile 7 lei, castraveţii 8 lei, iar roşiile 5 lei/kg. Kilogramul de ceapă costa 2,5 lei, iar cel de spanac 5 lei. De asemenea, kilogramul de mere oscila, la preţ, între 1,5 şi 2 lei, iar cel de pere între 4 şi 5 lei.
Dacă cumpărătorii se plâng de preţuri, comercianţii se plâng de lipsa clienţilor. „Nu prea avem clienţi. Majoritatea oamenilor postesc doar în zilele de miercuri şi vineri, nu tot postul aşa că vânzările nu au crescut”, ne-a spus o vânzătoare. În schimb cumpărătorii spun că preţurile sunt prea mari. „Eu ţin post în fiecare an, lucru pe care o să-l fac şi acum. Postul este o purificare atât a trupului cât şi spirituală. În general preţurile la alimente sunt mari, dar cu ocazia postului putem face şi nişte economii renunţând la carne care este şi mai scumpă”, ne-a spus orădeanul Mircea Pantea.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!