Produsele alimentare tradiţionale bihorene au fost promovate la cel mai important eveniment culinar mondial al anului: Olimpiada gastronomică de la Stuttgart. La degustarea organizată luni, 17 februarie 2020, de „Good Chefs Oradea” au participat conducerea World Association of Chefs Societies (inclusiv preşedintele Thomas Gugler), şefii bucătarilor din mai toate ţările participante la Olimpiadă, dar şi echipele naţionale de seniori şi juniori ale României.
„Pe masă au fost pâine, mezeluri şi brânzeturi, miere şi dulceţuri, zacuscă şi murături, siropuri, sucuri şi ceaiuri, pălincă, vin şi bere, toate din Bihor. Degustătorii au fost încântaţi”, transmite Nicu Pop, adminstratorul „Good Chefs Oradea”.
Degustarea a avut loc chiar la standul W.A.C.S. (World Chefs Village). Produsele oferite spre degustare, pe care le enumerăm integral mai jos, au fost oferite gratuit de producătorii bihoreni. De asemenea, mulţumim şi conducerii A.N.B.C.T. România (în special preşedintelui Ştefan Bercea, lui Paul Siserman şi Adrian Neag) pentru oportunitate şi pentru munca de pregătire a mesei!
Produse din Bihor
Enumerăm câteva dintre produsele degustate de şefii bucătarilor: Pâine tradiţională, cornuleţe cu gem de prune, chec cu vişine (Pită Lugaş); Salam „D’ALE PORCULUI” (Carmangeria Bene – Salonta); Cârnaţi, jumări şi salam de mangaliţă, salam de vânat, tobă tradiţională (Andromi, Carmangeria Bene – Salonta); Pastramă de vânat (Carmangeria La Seba – Oradea); Caşcaval maturat din lapte organic de capră cu busuioc/chimen (Lapte organic de capră – Uileacu de Munte); „Fructonată”, dulceaţă bio din fructe (Phenalex); Sirop şi dulceaţă bio din cătină, cătină bio în miere (Mateaş Ramona I.I. – Oşorhei); Miere de brad şi zmeur, castan, mană, salcâm, tei, polifloră; sâmburi de nucă în miere (Stupina Popa – Pomezeu, Maria Brânzaş P.F.A. – Calea Mare);
Păstrăv afumat cu brad, pate din ficat de păstrăv, zacuscă cu păstrăv (Păstrăvia Şoimuş – Roşia); Zacuscă bio de pitoance şi ghebe/ fasole/ vinete (Straiţa Bunicii – Sălişte de Vaşcău, Phenalex); Dulceaţă de ardei iute cu pepene galben/ prune/ piersici (Straiţa Bunicii); Siropuri naturale (Straiţa Bunicii, Bocceluţa cu Bucate, Melisa Plant – Poienii de Jos); Trufe din Ţara Beiuşului (Bocceluţa cu bucate); Fructe bio uscate (Phenalex); Hribi şi gălbiori uscaţi (Bocceluţa cu bucate); Pălincă de Pomezeu; Pălincă de gutui (Manufactura Fenesi Oradea); Vin de Diosig (Crama Mados); Vin de coacăze (Manufactura Fenesi); Prima bere sălbatică românească, fermentată pe coacăze negre (Addictive Brewing Oradea); Must concentrat de struguri (Phenalex); Suc din fructe presate la rece (Freshbit Oradea); Ceai din plante medicinale (Melisa Plant); Produse bio din lavandă (Lavanda Criss – Calea Mare).
Proiectul a fost iniţiat şi derulat de „GOOD CHEFS Oradea”, cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România. Delegaţia „Good Chefs Oradea” i-a cuprins pe Nicolae Pop, iniţiatorul conceptului, Ciprian Urs (ManagEvent) şi Horia Ciocan (Addictive Brewing).
Citiți principiile noastre de moderare aici!