Banii vin de la Uniunea Europeană și fermierii români ar putea beneficia de acești bani dacă sunt angrenați în Programul pentru școli și vor livra produse din fermă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actualele programe de încurajare a consumului de fructe şi de distribuire a laptelui în şcoli vor fi unificate, din 2017-2018, într-un singur program cu finanțare europeană, denumit generic „Programul pentru școli”.
Conceput în jurul obiectivelor de sănătate şi educaţie – deprinderea de obiceiuri alimentare sănătoase, bazate pe consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate – „Programul pentru școli” este un program cu precădere educativ. Menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viaţă sănătos şi să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă, „Programul pentru şcoli” are la bază două componente: distribuţia propriu-zisă a produselor şi măsurile educative care o însoţesc, apreciindu-se că simpla distribuţie nu poate asigura îndeplinirea obiectivelor. Până la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor măsuri educative de însoţire, precum vizite la ferme, la târguri şi expoziţii agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gătit şi de degustare etc. Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare cu program normal de 4 ore şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular.
Pentru distribuţia regulată, Ministerul Sănătăţii recomandă fructe şi legume autohtone de sezon în stare proaspătă, care să fie distribuite cât mai aproape de recoltare, cu o perioadă de păstrare medie şi lungă, astfel încât la momentul distribuirii să corespundă calitativ consumului: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine; morcovi, ardei graşi, castraveţi.
În privinţa laptelui şi produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sănătăţii constă într-o porţie de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, de fructe sau de cacao. La propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii a agreat degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.
Citiți principiile noastre de moderare aici!